Pokud chcete přinést kousek Španělska do své kuchyně, tento recept na paellu s kuřecím masem, kalamáry a krevetami je ideální volbou. Bohatá směs chutí, kterou tvoří šťavnaté kuřecí maso, čerstvé mořské plody a voňavý šafrán, promění každý oběd nebo večeři ve slavnostní událost. Tento jednoduchý recept vás krok za krokem provede přípravou tradiční španělské paelly, která zaručeně potěší vaše chuťové buňky i ty nejnáročnější hosty.
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla.
Španělská paella s kuřecím masem, kalamáry a krevetami
Co budeme potřebovat:
- Kulatozrnná rýže 350 g
- Rybí filé 2 ks
- Kuřecí vývar 1 litr
- Baby kalamáry celé 6 ks
- Kalamárové kroužky 250 g
- Velké krevety 7-8 ks
- Kuřecí stehna bez kosti 3 ks (350 g)
- Passata (rajčatová omáčka) 250 ml
- Červená paprika 1/2 ks
- Velká cibule 1/2 ks
- Bílé víno 100 ml
- Česnek 4 stroužky
- Olivový olej 2-3 lžíce
- Sladká paprika 1 lžička
- Šafrán 0,5 g
- Sůl a pepř
- Kuřecí bujon (pasta nebo kostka) 1 ks
Jak budeme postupovat:
1. V pánvi nebo pekáči o průměru přibližně 37 cm rozehřejte na mírném až středním ohni 2 lžíce oleje.
2. Nakrájejte 4 stroužky česneku a přidejte je do rozpáleného oleje. Míchejte.
3. Přidejte nakrájenou půlku cibule a půlku červené papriky nakrájenou na kousky. Míchejte.
4. Přidejte lžičku soli a případně trochu oleje, pokud je potřeba. Míchejte.
5. Přidejte kuřecí stehna bez kosti nakrájená na kousky. Míchejte.
6. Přidejte nakrájené rybí filé. Míchejte.
7. Přidejte kuřecí bujon, promíchejte a nechte 4 minuty vařit.
8. Přidejte 100 ml bílého vína, promíchejte a vařte 3 min.
9. Přidejte očištěné a omyté baby kalamáry a 250 g kalamárových kroužků.
10. Promíchejte a nechte vařit další 3 minuty.
11. Ztlumte oheň na minimum a přidejte 350 g rýže, 250 ml passaty a lžičku sladké papriky.
12. Promíchejte a vařte 3 min.
13. Přidejte šafrán rozpuštěný ve 2-3 lžících horké vody a zamíchejte.
14. Přidejte 1 litr horkého kuřecího vývaru a promíchejte, aby se směs nepřichytila.
15. Vařte na mírném ohni 8-9 minut a často míchejte.
16. Přidejte syrové krevety, promíchejte a nechte vařit další 4 minuty.
17. Zakryjte pánev nebo pekáč alobalem.
18. Vložte do předehřáté trouby na 180 °C na 5 minut.
19. Podávejte teplé s čerstvě nasekanou petrželkou a citronem.
Dobrou chuť!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.