Objevte jednoduchý a zdravý recept na pečeného lososa s petrželkou, cibulí a rajčaty, vše pečené na jednom plechu pro maximální pohodlí a chuť. Tento pokrm je ideální pro rychlou večeři, která kombinuje šťavnatého lososa plného bílkovin s jemnou chutí cibule a sladkostí pečených rajčat. Podávejte s osvěžujícím cuketovým salátem, který dodá lehkost a vyváženost celému jídlu.
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla.
Pečený losos s petrželkou, cibulí a rajčaty na jednom plechu, podávaný s cuketovým salátem
Co budeme potřebovat:
Ryba:
- 2 kg losos
Směs na potření:
- 70 g rostlinný olej
- sůl – podle chuti
- černý mletý pepř – podle chuti
- červený mletý pepř – podle chuti
- citronová šťáva z 1/2 citronu – nebo podle chuti
- kořenění na ryby – podle chuti
Plnění:
- svazek čerstvé petrželky
Ostatní:
- 3 cibule
- 1 citron
- 4 rajčata
- sůl – podle chuti
- 50 g máslo
Salát:
- 2 cukety + sůl + voda
- rostlinný olej – na smažení
- 1 cibule
- 1 červená sladká paprika
- 200 g cherry rajčátka
- sůl – podle chuti
- černý mletý pepř – podle chuti
- 1-2 lžíce francouzská hořčice nebo podle chuti
- 50 ml sójová omáčka
- čerstvá petrželka – podle chuti
Jak budeme postupovat:
1. Ryba: Připravte lososa a odříznete ploutve a udělejte do něho hrubší zářezy. Přeložte na opačnou stranu, odříznete ocas a udělejte hrubší zářezy. Překrojte ho na polovinu, ale ne úplně a položte na plech.
2. Směs na potření: Do misky nalijte rostlinný olej a dochuťte solí, černým mletým pepřem, červeným mletým pepřem, citronovou šťávou z 1/2 citronu a kořením na ryby -dobře promíchejte a směs je hotová!
3. Připraveného lososa položeného na plechu úplně celého z obou stran aj vnitřek potřete připravenou směsí, poté přikryjte fólií a nechejte chvíli stranou.
4. Připravte druhý plech a křížem na něj rozložte plátky cibule a plátky citronu. Potom položte lososa a naplňte ho svazkem čerstvé petrželky. Po bočních stranách pokládejte nakrájená rajčata na hrubší půlměsíce a na povrch lososa položte plátky másla.
5. Následně přikryjte plech alobalem a pečte v předehřáté troubě 45 minut při 200 °C. Po upečení plech vyjměte z trouby a odstraňte alobal.
6. Mezitím do mísy vložte na půlkolečka nakrájené cukety, které posypejte solí a zalijte vodou. Potom dobře opláchnete, odstraňte přebytečnou šťávu a přendejte do mísy.
7. Salát: Do pánve s rozehřátým rostlinným olejem vsypejte jemně nakrájenou cibuli a smažte 1 minutu na mírném ohni. Dále do pánve přidejte na proužky nakrájenou červenou sladkou papriku a společně smažte 2 minuty na mírném ohni. Nakonec přimíchejte rozpůlená cherry rajčátka, pak dochuťte solí a společně pokračujte ve smažení.
8. Výslednou směs přendejte do mísy s cuketou. Dochuťte solí, černým mletým pepřem, francouzskou hořčicí, sójovou omáčkou a nakonec vsypejte čerstvou nasekanou petrželku – dobře promíchejte a salát je hotový! Uložte na 20 minut do lednice.
9. Pečeného lososa podávejte s připraveným salátem, ale hlavně s láskou a velkou chutí.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!