Vychutnejte si lahodné zapečené palačinky plněné šťavnatými žampiony a roztaveným sýrem, zalité jemnou rajčatovou omáčkou. Tento recept je skvělou volbou pro rodinnou večeři nebo slavnostní oběd. Kombinace jemně opečených palačinek, chutné náplně z žampionů a sýra a aromatické rajčatové omáčky vytváří dokonalou harmonii chutí, která potěší všechny milovníky dobrého jídla. Připravte si tento snadný a rychlý pokrm, který si zamiluje celá vaše rodina!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla.
Zapečené palačinky s rajčatovou omáčkou plněné žampiony a sýrem
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 2 vejce
- sůl – podle chuti
- 200 ml mléko
- 200 ml studená voda
- 120 g hladká mouka
- 20 ml olivový olej
Náplň:
- 500 g vařené brambory + 1 lžíce másla
- 2 lžíce olivový olej – na smažení
- 1 cibule
- 200 g žampiony
- sůl – podle chuti
- černý mletý pepř – podle chuti
Palačinkové těsto:
- 4 vejce
- špetka soli
- 1 lžička vanilinu
- 50 g cukr
- 600 ml mléko
- 250 g mouka
- 50 g kukuřičný škrob
- 25 g rozpuštěné máslo
Omáčka:
- 1 vejce + špetka soli
- 100 g zakysaná smetana
- 30 g rajčatový protlak
- čerstvá petrželka – podle chuti
Ostatní:
- 100 g strouhaný sýr – na závěrečné posypání
- čerstvá petrželka – na závěrečné zdobení
Jak budeme postupovat:
1. Těsto: Do mísy rozklepněte vejce, přidejte špetku soli a nalijte mléko – promíchejte metličkou. Dále do mísy přilijte studenou vodu a nasypejte prosátou mouku – dobře míchejte a nakonec přilijte olivový olej.
2. Mezitím do hrnce vložte omyté a očištěné brambory, které zalijte vodou – vařte na mírném ohni do změknutí. Po uvaření brambory v hrnci rozmačkejte, pak přendejte do mísy a přidejte k nim máslo – promíchejte stěrkou.
3. Náplň: Do pánve s rozehřátým olivovým olejem vsypejte nakrájenou cibuli, promíchejte a smažte na mírném ohni dozlatova. Potom přidejte nakrájené žampiony a dochuťte solí a černým mletým pepřem.
4. Uvařenou náplň přendejte do mísy s bramborovou kaši – dobře promíchejte stěrkou a vsypejte nasekanou čerstvou petrželku – pořádně promíchejte.
5. Palačinkové těsto: Do mísy rozklepněte vejce, přidejte špetku soli, přisypejte vanilin a cukr – promíchejte a postupně přilijte 1/2 mléka. Poté nasypejte mouku, přisypejte kukuřičný škrob a přilijte druhou 1/2 mléka – dobře promíchejte. Sceďte tak, aby v těstě nebyly žádné hrudky, tím získáte jemné těsto, do kterého nalijte rozpuštěné máslo – pořádně promíchejte, přikryjte fólií a nechejte několik pár minut odpočívat.
6. Výsledné těsto pomocí naběračky naberte do pánve s jemně rozehřátým olivovým olejem ve tvaru palačinek – smažte z obou stran na mírném ohni dozlatova. Po smažení je přendejte na talíř a nechejte chvíli stranou.
7. Omáčka: Do jiné mísy rozklepněte vejce a přidejte špetku soli – promíchejte metličkou. Dále přidejte zakysanou smetanu, vmíchejte rajčatový protlak a nakonec ještě vsypejte čerstvou nasekanou petrželku – pořádně promíchejte.
8. Získanou omáčkou vymažte spodek zapékací mísy a naplňte okraj palačinek připravenou náplní. Srolujte je a srolované pokládejte vedle sebe do zapékací mísy. Přelijte je zbylou omáčkou, kterou rozetřete a uhlaďte. Na závěr posypejte strouhaným sýrem – čím více sýra, tím lépe.
9. Pečte v předehřáté troubě 25 minut při 180 °C dozlatova a dokřupava.
10. Po upečení zapečené palačinky s jemnou omáčkou plněné bramborovo-žampionovou směsí a sýrem podávejte s láskou, velkou chutí a grácií.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.