Připravte si svěží, křehké a rychlé drobenkové křehké obláčky s jemným krémem a meruňkami, které jsou ideální pro jarní a letní období. Tento jednoduchý recept kombinuje křupavé drobenkové těsto s jemným krémem a čerstvými meruňkami a vytváří tak dokonalou sladkou tečku pro každou příležitost.
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.
Drobenkové křehké obláčky s jemným krémem a meruňkami
Co budeme potřebovat:
Krém:
- 300 ml mléko + 2 lžíce kukuřičný škrob
- 700 ml mléko
- 1 žloutek
- 3 lžíce cukr
- 1 lžíce vanilinový cukr
Těsto:
- 300 g hladké mouky + 2 lžičky jedlá soda
- 100 g moučkového cukru
- 100 ml rostlinný olej
- 1 vejce
- nastrouhaná citronová kůra z 1/2 citronu
Plnění:
- 80 g meruňky
Ostatní:
- mouka – na vysypání čisté plochy
- moučkový cukr – na závěrečné posypání
Jak budeme postupovat:
1. Nejprve do malé misky nalijte 300 ml mléka a přisypejte kukuřičný škrob – dobře metličkou promíchejte, aby nevznikly hrudky.
2. Krém: Do menšího hrnce na sporáku nalijte 700 ml mléka, vlijte žloutek, nasypejte cukr a ochuťte vanilinovým cukrem. Průběžně míchejte, dokud krém nezačne vřít a nezhoustne. Po uvaření krém přelijte do misky, přikryjte folií a nechejte vychladnout na pokojovou teplotu. Poté krém přendejte do zdobícího sáčku.
3. Těsto: Do mísy od robotu nasypejte mouku smíchanou s jedlou sodou, přisypejte moučkový cukr, přilijte rostlinný olej, rozklepněte vejce a dochuťte nastrouhanou citronovou kůrou. Vypracujte těsto, které rozdělte na 2 stejné díly, zabalte do fólií a uložte na 20 minut do lednice.
4. Po 20 minutách vyndejte těsto z lednice, odstraňte fólii a položte ho na čistou plochu vysypanou moukou. Vyválejte ho válečkem a pomocí kruhové formičky vytvarujte z těsta kolečka, které položte na plech vyložený pergamenem.
5. Následně pomocí zdobícího sáčku do středu naneste krém, pak rozložte nadrobno nakrájené meruňky a přikryjte druhým dílem těsta, které nastrouhejte na struhadle (drobenka).
6. Pečte v předehřáté troubě 20 minut při 200 °C horní/spodní ohřev.
7. Po upečení drobenkové křehké sušenky s jemným krémem a meruňkami posypejte prosátým moučkovým cukrem a podávejte je s láskou, velkou chutí a radostí.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.