Pizza Capricciosa je dokonalým spojením šunky, hub, artyčoků a mozzarelly, které vytváří jedinečnou harmonii chutí. Tato tradiční italská pizza nabízí bohatou kombinaci ingrediencí, které potěší každého milovníka kvalitní pizzy. Ideální pro rodinnou večeři nebo setkání s přáteli. Připravte si tuto lahodnou pizzu doma a užijte si autentickou italskou chuť přímo z vaší trouby.
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla.

Pizza capricciosa
Co budeme potřebovat:
Ingredience na 2 pizzy o průměru 32-33 cm:
- Mouka typu „000“ 400 g
- Voda 200 ml
- Čerstvé droždí 7 g
- Olej 50 ml
- Sůl 4 g
- Kurkuma 1 vrchovatá čajová lžička
- Houby 250 g
- Česnek 1 stroužek
- Plátky šunky 150 g
- Čerstvá mozzarella 250 g
- Artyčoky 8 kusů 250 g
- Čerstvá petrželka
- Mletý černý pepř
- Olivy kalamata 150 g
- Rajčatová passata 200 ml
- Čerstvá bazalka
Jak budeme postupovat:
1. Smíchejte 400 g mouky se 7 g soli.
2. Na pracovní plochu dejte mouku a smíchejte ji s práškovou kurkumou. Kurkuma má za úkol pěkně obarvit vrchní část těsta.

3. Do mísy nalijeme vodu a přidáme droždí. Mícháme rukou nebo lžící, dokud se droždí nerozpustí. Tekutou směs přidáme na mouku.

4. Hněťte rukama, dokud nevznikne pevné těsto.

5. Po uhnětení, až je těsto tuhé a hladké, vytvarujte těsto rukama do kulata a přilijte část oleje (olej přidávejte po 4 částech).

6. Hněťte těsto s olejem, dokud nezískáte pružné a homogenní těsto.



7. Po přidání veškerého oleje a důkladném prohnětení, abyste získali pevné těsto, vytvořte kouli a nechte ji 10 minut odpočívat/odpočívat.

8. Těsto rozdělte na dvě stejné části.

9. Z každé části těsta vytvarujte kouli. Každou kuličku těsta vložte do mísy vysypané moukou. Mísy pevně přikryjte plastovou fólií.

10. Misky nechte přes noc v chladničce. Droždí se pomalu aktivuje a dodá těstu dokonalou pružnost. Těsto můžete v lednici uchovávat několik dní.
11. V den, kdy chcete pizzu připravit, rozehřejte pánev s trochou oleje. Přidejte stroužek prolisovaného česneku a 250 g žampionů nakrájených na plátky. Dochuťte solí. Zahřívejte na prudkém ohni, dokud houby pěkně nezhnědnou. Nepřevařujte je. Odstavte z ohně a dejte stranou.

12. Artyčoky rozkrojte na poloviny a rozehřejte na rozpáleném olivovém oleji. Přidejte trochu mletého černého pepře a čerstvou petrželku. Odstavte.

13. Do mísy dejte 200 ml rajčatového protlaku s několika lístky čerstvé bazalky, solí a olivovým olejem. Promíchejte a dejte stranou.


14. Vyjměte těsto z chladničky. Nechte ho hodinu při pokojové teplotě.
15. Rukama rozetřete kousek těsta na podklad z mouky.

16. Vytvarujte kruh o průměru 30-33 cm se silnějším okrajem.

17. Přeneste na plech předem potřený trochou oleje a mouky. Navrch rozetřeme polovinu rajčatové omáčky.

18. Předehřejte troubu na maximální teplotu, nejlépe 250-300 stupňů. Vložte pizzu na 5 minut do trouby.
19. Vyjměte plech z trouby a rychle přidejte 75 g šunky nakrájené na plátky.

20. Přidejte polovinu připravených artyčoků.

21. Přidejte polovinu připravených žampionů.

22. Navrch dejte 125 g proužků mozzarelly.

23. Vložte zpět do trouby na dalších 8-10 minut při teplotě 250-300 °C.
24. Po vyjmutí pizzy z trouby přidejte olivy.

25. Ozdobte několika lístky čerstvé bazalky.

Hotovo!


Dobrou chuť!