Nádherný ovocný dort s krémem z bílé čokolády je perfektní dezert pro každou slavnostní příležitost. Tento recept krok za krokem vás provede přípravou lahodného dortu, který kombinuje svěžest ovoce s bohatou chutí bílé čokolády. Výsledkem je nejen vizuálně přitažlivý, ale i chuťově dokonalý dezert, který oslní vaše hosty. Připravte si tento vynikající dort a užijte si každý kousek této sladké pochoutky!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.
Ovocný dort s krémem z bílé čokolády
Na těsto:
- Vejce 6 ks
- Mouka 180 g
- Cukr 180 g
- Vanilková esence
- Prášek do pečiva 7 g
- Sůl
Na krém:
- Bílá čokoláda 150 g
- Tekutá smetana 650 ml
Ovoce:
- Kiwi 5 ks
- Jahody 300 g
- Mango nebo broskve 2-3 ks
Na sirup:
- Voda 150 ml
- Ovocný likér 30 ml
Jak budeme postupovat:
1. Oddělte bílky od žloutků 6 vajec.
2. Bílky vložte do mísy se špetkou soli a vyšlehejte do pěny mixérem na nejvyšší rychlost.
3. Když pěna trochu ztuhne, přidejte ve 2 dávkách 180 g cukru.
4. Míchejte, dokud nevznikne tuhá, lesklá pěna.
5. Pomocí vidličky vyšlehejte 6 žloutků do hladka.
6. Žloutky přidejte ve 2-3 dávkách do bílkové pěny a promíchejte.
7. Přidejte vanilkovou esenci a mixérem míchejte do hladka.
8. Do síta dejte 180 g mouky a 7 g prášku do pečiva.
9. Prosejeme je na vaječnou směs a stěrkou širokými tahy směrem nahoru promícháme.
10. Předehřejte troubu na 170 stupňů Celsia.
11. Koláčovou formu o průměru 23 cm vyložte pečicím papírem a okraje vymažte máslem.
12. Směs nalijte do formy a pomocí dlouhého párátka několikrát projeďte směsí ve všech směrech. Tímto způsobem těsto uprostřed nenabobtná a rovnoměrně vykyne.
13. Pečte v troubě 35 minut při 170 stupních Celsia.
14. Vyjměte plech z trouby a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
15. Pak ho vyjměte z formy a otočte dnem vzhůru. Opatrně odlepte pečící papír.
16. Rozkrojte těsto na 4 stejné plátky.
17. Plátky nechte stranou až do sestavení dortu.
18. Připravte krém: Do velké mísy dejte 150 g bílé čokolády nakrájené na kostičky a na ni nalijte 150 g horké smetany.
19. Míchejte, dokud se všechna čokoláda rovnoměrně nerozpustí.
20. Krém nechte vychladnout alespoň na 20 stupňů. Chcete-li chlazení urychlit, postavte mísu na kostky ledu.
21. Na rozpuštěnou a vychlazenou čokoládu přidejte 500 ml šlehačky, studené z lednice.
22. Mixujte mixérem, dokud se objem neztrojnásobí a smetana neztuhne jako šlehačka.
23. Uchovávejte v chladničce, dokud nebude připravena k použití.
24. Nakrájejte na půl centimetru silné plátky: 300 g jahod, 4-5 kusů kiwi a 1-2 kusy manga.
25. Na dortový talíř položte první plátek dortu.
26. Ze 150 ml vody a 30 ml ovocného likéru připravte sirup.
27. Sirup rozetřete na plát těsta.
28. Předem připravený čokoládový krém rozdělte na 4 stejné “díly”.
29. Polovinu první části krému rozetřete na plát těsta.
30. Na něj rovnoměrně rozložte plátky jahod.
31. Na jahody rovnoměrně rozetřete zbývající krém z první části.
32. Druhou vrstvu dortu vytvořte podle stejného postupu, ale s plátky manga.
33. Na třetí vrstvu použijte plátky kiwi.
34. Po položení čtvrtého plátku nahoru přikryjte celý dort posledním dílem krému.
35. Okraje dortu ozdobte ovocem.
36. Doprostřed dortu položte kousky ovoce.
37. Pomocí vroubkované formy vytvarujte na okraji malé květy pomocí krému.
38. Dort uložte do chladničky na 3-4 hodiny nebo ideálně přes noc, pokud možno přikrytý pokličkou.
Hotovo!
Dobrou chuť!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.