Domácí skořicové a kakaové šneky se smetanovo-tvarohovou polevou jsou lahodnou pochoutkou, kterou si zamilujete. Tyto měkké a nadýchané šneky kombinují bohatou chuť skořice a kakaa, doplněnou krémovou a sladkou polevou ze smetany a tvarohu. Připravte si tento jednoduchý recept a užijte si domácí pečivo, které potěší celou rodinu.
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.
Domácí skořicové a kakaové šneky se smetanovo-tvarohovou polevou
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 200 ml teplá voda
- 2 lžičky sušené droždí (7 g)
- 2 lžíce cukru
- 110 ml rostlinný olej
- 1 vejce
- 110 ml bílý jogurt
- 1 lžička soli
- 600-650 g univerzální mouka
Ostatní:
- 60 + 60 g změklé máslo
- 3 lžičky cukru + 1 lžička skořice – na posypání
- 1 žloutek + 1 lžíce mléka – na potírání
- 2 lžíce kakaa + 2 lžíce cukru – posypání
Poleva:
- 50 g másla
- 150 g tvaroh
- 2,5 lžíce moučkový cukr
Jak budeme postupovat:
1. Těsto: Do mísy nalijte teplou vodu, nasypejte sušené droždí, přisypejte cukr, přilijte rostlinný olej a rozklepněte vejce. Dále vmíchejte bílý jogurt, osolte a míchejte, dokud se všechny přísady nerozpustí. Nakonec nasypejte po dávkách prosátou univerzální moukou – dobře promíchejte stěrkou a vypracujte těsto.
2. Výsledné těsto uhněťte na pomoučené desce 4-5 minut. Měli by jste získat nadýchané, hladké a nelepivé těsto.
3. Následně vymažte mísu rostlinným olejem a vložte do ní těsto, které přikryjte fólií/utěrkou a nechejte 45-50 minut kynout na teplém místě.
4. Po 50 minutách získáte těsto jako obláček, které rozdělte na 2 stejné díly a vyválejte ho do tvaru kuliček. Přikryjte utěrkou a nechejte 10 minut odpočívat.
5. Potom koule těsta rozválejte do obdélníkového tvaru o rozměrech 30×40 cm a potřete je po celé ploše změklým máslem. Přeložte do tvaru obálky a znovu potřete změklým máslem. Poté znovu přeložte a položte na talíř. Postup opakujte aj při druhém díle těsta. Přikryjte je utěrkou a nechejte 25-30 minut odpočívat.
6. První díl těsta rozválejte do obdélníkového tvaru o rozměru 30×40 cm. Celý povrch posypejte cukrem smíchaným se skořicí a nakrájejte na proužky široké 2,5-3 cm.
7. Vymažte zapékací misku rostlinným olejem o průměru 20 cm a z proužků vytvarujte šneky, které pokládejte do vymazané mísy pěkně vedle sebe.
8. Druhý díl těsta rozválejte na obdélníkového tvaru o rozměru 30×40 cm. Celý povrch posypejte prosátým kakaem, cukrem a nakrájejte na proužky široké 2,5-3 cm.
9. Vymažte druhou zapékací misku rostlinným olejem a z proužků vytvarujte šneky, které pokládejte do vymazané mísy pěkně vedle sebe. Přikryjte obě mísy utěrkou a nechejte 25-30 minut odpočívat.
10. Nakonec je potřete rozšlehaným žloutkem smíchaným s mlékem, aby po upečení krásně zezlátly.
11. Pečte je v předehřáté troubě 28-30 minut při 180 °C dozlatova. Posledních 4-5 minut přikryjte mísy alobalem nebo pečícím papírem, abyste zabránili připalování.
12. Poleva: Do nádobky mixéru vložte máslo, přidejte tvaroh a přisypejte moučkový cukr – šlehejte 3-4 minuty.
13. Zlatavé a voňavé upečené šneky vyjměte v celku z formy a potřete je připravenou smetanovo- tvarohovou polevou.
14. Podávejte je s láskou, velkou chutí a radostí.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!