Pokud vás každoročně zahltí přebytek cuket ze zahrady, máme pro vás unikátní recept na jejich zavařování – lečo z cukety. Příprava je velice jednoduchá a hlavně rychlá. Lečo z cukety v rajčatové omáčce je přímo lahodné, jemné a také se dá použit do různých omáček, salátu, dipů… Takže neváhejte a pusťte se do přípravy!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Domácí lečo z cukety
Co budeme potřebovat:
Ingredience:
- 3 kg cukety
- 5 sladké papriky
- 2 pálivé papriky
- 2 hlavy česneku
- 1 šálka rostlinný olej
- 1/2 šálky ocet 9%
- 1 šálka cukru
- 2 lžíce soli
- 500 ml rajčatový protlak
Jak budeme postupovat:
1. Cukety oloupejte a odstraňte semínka, ale pokud je cuketa mladá, nemusíte semínka odstraňovat, pak je nakrájejte na proužky se sladkou paprikou.
2. Potom pálivou papriku a česnek nasekejte mixérem – vše společně smíchejte, pak přilijte olej, ocet 9%, přisypejte cukr, dochuťte solí a přidejte také rajčatový protlak – promíchejte a za občasného míchání ji nechte 3 hodiny odležet.
3. Po 3 hodinách ji přiveďte k varu – vařte na mírném ohni 40 minut.
4. Po uvaření směs rozprostřete do sterilizovaných sklenic, pevně zavíčkujte víčkem, otočte a nechejte vychladnout pod utěrkou.
5. Zavařeninu můžete skladovat ve sklepě nebo ve špajzce.
6. Podávejte ji hlavně s láskou a skvělým pocitem, jak se vám to úžasně povedlo.
Přátelé, přejeme vám dobrou chuť!