Sháníte skvělý recept na jídlo z cukety a mletého masa, kterým o víkendu pohostíte rodinu? Krok za krokem vám představíme skvělý recept na cuketu s mletým masem. Na nic nečekejte a vrhněte se do příprav, než bude pozdě, zvládne to každý začínající kuchař i kuchařka!
Cuketa a mleté maso ve tvaru spirály
Co budeme potřebovat:
Ingredience:
- 2 cukety
- 1 – 2 cibule
- 2 mrkve
- 1 kg mleté maso
- koření – podle chuti
- sůl, mletý černý pepř, mletá červená paprika, koření, aromatické bylinky podle chuti
- 4 stroužky česneku
- 2 – 3 lžíce krupice
Omáčka:
- 2 lžíce rajčatový protlak
- 100-150 ml horká voda
- sůl – podle chuti
- 0,5 lžičky cukru
- koření – podle chuti
- česnek, bylinky, oregano – podle chuti
Ostatní:
- olej na – smažení
- zakysaná smetana
Jak budeme postupovat:
1. Vezměte si mladé cukety nebo cukety, které mají silnější dužinu a téměř žádná velká semena.
2. Cibuli nakrájejte na kostičky a mrkev nastrouhejte na hrubém struhadle – poduste na rostlinném oleji.
3. Mleté maso v míse dochuťte podle své chuti různým kořením, solí, mletým černým pepřem, mletou červenou paprikou, aromatickými bylinkami, česnekem, pak přisypejte krupici a přidejte podušenou zeleninu – promíchejte a nechejte mleté maso 10 minut odležet.
4. Následně z mletého masa vytvarujte placičky a cukety nakrájejte na kolečka o tloušťce 5-7 mm.
4. Na jednu cuketu položte placičku z mletého masa a přikryjte ji druhou.
5. Cukety s mletým masem položte do kulaté zapékací misky do tvaru spirály.
6. V misce smíchejte rajčatový protlak s horkou vodou, sůl s cukrem, kořením, česnekem, aromatickými bylinkami a oreganem – promíchejte a pak hotovou směsí přelijte cukety ve formě.
7. Formu přikryjte alobalem a pečte v předehřáté troubě 30-40 minut při 200 °C.
8. Na pánvi pod pokličkou se pokrm bude také dusit asi 30-40 minut.
9. Po upečení je podávejte se zakysanou smetanou a hlavně se skvělým pocitem, jak jsi do perfektně zvládl
Přátelé přejeme vám dobrou chuť!