Vepřová panenka v jemné hermelínové omáčce s bílým vínem je luxusním pokrmem, který potěší vaše chuťové pohárky. Kombinace šťavnaté vepřové panenky a krémové omáčky s hermelínem a bílým vínem vytváří harmonii chutí, která je dokonale vyvážená a elegantní. Tento pokrm je doplněn svěžím avokádovým salátem, který přidává lehkost a svěžest, čímž celé jídlo získává dokonalou rovnováhu. Ideální pro slavnostní večeři nebo speciální příležitost, tento recept zaručeně oslní vaše hosty.
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla.
Vepřová panenka v hermelínové omáčce s bílým vínem podávané s avokádovým salátem
Co budeme potřebovat:
Maso:
- 700 g vepřová panenka
- sůl – podle chuti
- černý mletý pepř – podle chuti
- olivový olej – na pokapání a smažení
Omáčka:
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 50 g máslo
- 2 lžíce mouka
- 100 ml bílé víno
- sůl – podle chuti
- černý mletý pepř – podle chuti
- 100 + 100 ml hovězí vývar (nebo kostka bujónu)
- snítky tymiánu – podle chuti
- 120 g sýr hermelín
Salát:
- 2-3 salátové okurky
- 6-8 cherry rajčátka
- 1 avokádo
- 1 lžíce citronová šťáva
- sůl – podle chuti
- černý mletý pepř – podle chuti
- olivový olej – na pokapání
Jak budeme postupovat:
1. Maso: Vepřovou panenku nakrájejte na plátky/řezy, které z obou stran posypejte solí a černým mletým pepřem. Položte je do mísy, pokapejte olivovým olejem a nechte 10 minut odležet.
2. Po 10 minutách je položte do pánve s rozehřátým olejem a smažte 4 minuty z každé strany na vysokém ohni dozlatova. Po smažení je přendejte na talíř.
3. Omáčka: Do stejné pánve vsypejte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek a společně smažte 1 minutu na mírném ohni. Dále do pánve přisypejte moukou, promíchejte a smažte 2 minuty. Pak přilijte bílé víno. Dochuťte solí a černým mletým pepřem a vařte 4-5 minut, dokud se víno neodpaří. Podlijte hovězím vývarem a 3 minuty vařte. Poté znovu podlijte vývarem a za stálého míchání znovu 3 minuty vařte na mírném ohni.
4. Následně do pánve vložte snítky čerstvého tymiánu a trojúhelníčky sýra hermelín – pořádně promíchejte, nech se sýr rozteče a omáčku propasírujte přes sítko do jemné směsi.
5. Jemnou omáčku nalijte do pánve a položte do ní smažené plátky masa. Přelijte výpekem a vařte 3-4 minuty na mírném ohni.
6. Salát: Do salátové mísy vložte nakrájené salátové okurky, rozpůlené cherry rajčátka a nakrájené avokádo. Dochuťte citronovou šťávou, solí, černým mletým pepřem a nakonec pokapejte olivovým olejem – pořádně promíchejte.
7. Plátky vepřové panenky v jemné hermelínové omáčce s bílým vínem podávejte s čerstvým avokádovým salátem se zeleninou a hlavně s láskou a velkou chutí.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!