Křupavé taštičky plněné bramborovou kaší se smaženou cibulkou jsou dokonalou volbou pro chutné a rychlé jídlo bez použití droždí. Tato lahodná kombinace jemné bramborové kaše a křupavé smažené cibulky v tenkém těstě vytváří skvělou harmonii chutí a textur. Ideální jako hlavní chod nebo jako syté občerstvení pro rodinu a přátele. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept a potěšte své chuťové pohárky křupavými taštičkami, které zaručeně uspokojí vaši touhu po něčem lahodném a snadno připraveném!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla.
Taštičky plněné bramborovou kaší se smaženou cibulkou
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 300 ml perlivá voda
- 1 lžička cukru
- 50 ml rostlinný olej
- 1 vejce
- 100 g bílý jogurt
- 1 lžička soli
- 450 g mouka + 8 g prášek do pečiva
- 120 g hladká mouka
Ostatní:
- mouka – na vysypání čisté plochy
- 100 g rozpuštěné máslo
Plnění:
- 4 středně velké brambory
- černý mletý pepř
- 1 cibule (smažená na másle)
Jak budeme postupovat:
1. Těsto: Do velké mísy nalijte perlivou vodu, přisypejte cukr a přilijte rostlinný olej. Dále do mísy rozklepněte vejce, vlijte bílý jogurt a osolte – dobře metličkou promíchejte. Nakonec nasypejte moukou smíchanou s práškem do pečiva a ještě přisypte 120 g hladké mouky a vypracujte těsto.
2. Těsto hněťte 7 minut na čisté ploše vysypané moukou. Měli by jste získat měkké a nelepivé těsto, které rozdělte na 4 stejné díly. Z každého dílu těsta vytvarujte kouli a položte je na tác vysypaný moukou. Přikryjte fólií a nechte 5 minut odpočívat.
3. Následně díly těsta pomocí válečka vyválejte na tenko do velkého kruhu. Každý jeden díl potřete rozpuštěným máslem a potřené je navrstvěte na sebe.
4. Navrstvené těsto přeložte (spojte boky) a potřete je rozpuštěným máslem. Jeden konec přeložte a pomocí válečka srolujte do velké rolády, kterou překrojte na polovinu. Potom odkrojte konce, položte je na vrch těsta a překrojte na 2 stejné díly.
5. Plátky těsta navrstvěte a položte na tác. Přikryjte fólií a uložte na 2 hodiny do lednice.
6. Plnění: Do mísy vložte uvařené brambory, které rozmačkejte na kaši a vmíchejte osmaženou cibulku na másle – pořádně promíchejte a nechte vychladnout.
7. Po 2 hodinách vyjměte těsto z lednice a vyválejte ho na tloušťku 0,5 cm. Pomocí kolečka na pizzu vytvarujte z těsta čtverce, které naplňte bramborovou směsí. Konce jemně slepte/přitlačte a postup opakujte při každém čtverci těsta.
8. Na závěr je položte na plech vyložený pergamenem. Potřete je vyšlehaným vejcem/žloutkem, aby po upečení krásně zezlátly a udělejte na povrchu jemné zářezy.
9. Pečte je v předehřáté troubě 45 minut při 200 °C dozlatova a dokřupava.
10. Po upečení je podávejte s láskou, velkou chutí a radostí.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!