Cuketová čalamáda je chutný a zdravý způsob, jak zpracovat čerstvou zeleninu a připravit si lahodnou přílohu, která se skvěle hodí k masům nebo jako součást studeného bufetu. Tento recept je jednoduchý na přípravu a čalamáda může být konzumována již druhý den po přípravě.
Ingredience
- 2 kg cuket
- 500 g červené papriky
- 250 g mrkve
- 250 g cibule
- 2 stroužky česneku
- 100 g cukru
- 100 ml oleje
- 50 g soli
- 100 ml octa
Postup
1) Příprava zeleniny: Cukety zbavte slupky a semínek, poté je společně s mrkví nahrubo nastrouhejte. Papriku a česnek nakrájejte na proužky a cibuli na měsíčky. (Volitelně můžete přidat i kozí rohy.)
2) Smíchání: Veškerou zeleninu smíchejte dohromady v velké míse. Přidejte cukr, olej, sůl a ocet. Vše důkladně promíchejte.
3) Odležení: Směs nechte minimálně 1 hodinu odležet, aby se chutě dobře propojily.
4) Plnění skleniček: Odleželou směs plňte do čistých skleniček.
5) Sterilizace: Skleničky se směsí sterilizujte 25 minut při 80 °C.
6) Uložení: Čalamádu můžete ihned ochutnat nebo ji uložit do chladného a tmavého místa pro pozdější použití.
Další recepty připravené z cukety:
- Zapečená cuketa se zeleninou, koprem, rajčaty a sýrem
- Marinovaná cuketa s kořením
- Cuketa a mleté maso – Úžasný oběd na pánvi se 2 ingrediencemi
Závěr
Cuketová čalamáda je skvělým způsobem, jak zpracovat přebytečnou zeleninu a připravit si chutnou přílohu. Tento jednoduchý recept vám umožní vychutnat si čerstvou a zdravou čalamádu již druhý den po přípravě. Skvěle se hodí k masům, na chlebíčky nebo jako součást studeného bufetu.