Cuketová buchta se zakysanou smetanou je lahodný a vláčný dezert, který kombinuje jemné těsto s osvěžující zakysanou smetanou a čokoládovými Ledovými kaštany. Tento recept je ideální pro využití čerstvé cukety a je skvělý pro letní dny.
Ingredience
- 3 vejce
- 300 g cukru krystal
- 1 lžíce oleje
- 400 g najemno nastrouhané cukety
- 350 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- Rybízová marmeláda
- 2 zakysané smetany
- 1 vanilkový cukr
- 2 tyčinky Ledové kaštany
- Olej a mouka na plech
Postup
1) Příprava těsta: Vejce ušlehejte s cukrem a olejem do pěny. Postupně přidávejte nastrouhanou cuketu střídavě s moukou smíchanou s kypřícím práškem.
2) Pečení: Těsto vlijte na vymazaný a vysypaný hluboký velký plech. Pečte při 175 °C přibližně 20 minut.
3) Dokončení koláče: Nechte koláč vychladnout a poté ho potřete rybízovou marmeládou.
4) Příprava smetanové vrstvy: V misce smíchejte zakysané smetany s vanilkovým cukrem a směs natřete na marmeládu.
5) Posypání čokoládou: Ledové kaštany nahrubo nastrouhejte a posypte jimi vrchní vrstvu koláče.
6) Podávání: Koláč můžete ihned podávat nebo ho nechat chvíli odležet v lednici pro osvěžující zážitek.
Poznámka
Pokud máte málo cukety, můžete do těsta přidat trochu máku pro další texturu a chuť.
Další recepty připravené z cukety:
- Zapečená cuketa se zeleninou, koprem, rajčaty a sýrem
- Marinovaná cuketa s kořením
- Cuketa a mleté maso – Úžasný oběd na pánvi se 2 ingrediencemi
Závěr
Cuketová buchta se zakysanou smetanou je skvělým dezertem pro každou příležitost. Tento recept je jednoduchý na přípravu a zaručeně potěší všechny milovníky sladkostí. Vyzkoušejte tuto lahodnou buchtu a užijte si vláčný a osvěžující dezert.