Luxusní cuketová buchta se zakysanou smetanou a marmeládou

Cuketová buchta se zakysanou smetanou je lahodný a vláčný dezert, který kombinuje jemné těsto s osvěžující zakysanou smetanou a čokoládovými Ledovými kaštany. Tento recept je ideální pro využití čerstvé cukety a je skvělý pro letní dny.

Zdroj: Blanka Kozáková

Ingredience

  • 3 vejce
  • 300 g cukru krystal
  • 1 lžíce oleje
  • 400 g najemno nastrouhané cukety
  • 350 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • Rybízová marmeláda
  • 2 zakysané smetany
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 tyčinky Ledové kaštany
  • Olej a mouka na plech

Postup

1) Příprava těsta: Vejce ušlehejte s cukrem a olejem do pěny. Postupně přidávejte nastrouhanou cuketu střídavě s moukou smíchanou s kypřícím práškem.

2) Pečení: Těsto vlijte na vymazaný a vysypaný hluboký velký plech. Pečte při 175 °C přibližně 20 minut.

3) Dokončení koláče: Nechte koláč vychladnout a poté ho potřete rybízovou marmeládou.

4) Příprava smetanové vrstvy: V misce smíchejte zakysané smetany s vanilkovým cukrem a směs natřete na marmeládu.

5) Posypání čokoládou: Ledové kaštany nahrubo nastrouhejte a posypte jimi vrchní vrstvu koláče.

6) Podávání: Koláč můžete ihned podávat nebo ho nechat chvíli odležet v lednici pro osvěžující zážitek.

Poznámka

Pokud máte málo cukety, můžete do těsta přidat trochu máku pro další texturu a chuť.

Další recepty připravené z cukety:

Závěr

Cuketová buchta se zakysanou smetanou je skvělým dezertem pro každou příležitost. Tento recept je jednoduchý na přípravu a zaručeně potěší všechny milovníky sladkostí. Vyzkoušejte tuto lahodnou buchtu a užijte si vláčný a osvěžující dezert.