Vítejte ve světě osvěžujícího a lahodného koláče, který osloví všechny milovníky citronových chutí! Tenhle jemný koláč s citronovým pudinkem a kokosem je plný svěžesti a jeho sladká kyselost okouzlí vaše chuťové buňky. Připravte se na krásný zážitek plný citronové chuti a vůně, který vás dostane na první kousnutí!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.
Jemný italský koláč s citronovým pudinkem a kokosem
Co budeme potřebovat:
Pudink:
- 1 vejce
- špetka soli
- 50 g cukru
- 40 g kukuřičný škrob
- 300 ml mléka
- citronová kůra z 1 citronu
- šťáva z 1 citronu
Těsto:
- 2 vejce
- špetka soli
- 100 g cukru
- 120 ml rostlinný olej
- 1 lžička tekutá vanilka
- 220 g mouka
- 15 g prášek do pečiva
Na zdobení a posypání:
- strouhaný kokos/kokosové lupínky
Jak budeme postupovat:
1. Pudink: Do menšího hrnce rozklepněte vejce, přidejte špetku soli a nasypejte cukr – vyšlehejte metličkou. Dále přisypejte kukuřičný škrob a nalijte mléko. Nakonec do hrnce nastrouhejte citronovou kůru z 1 citronu a přilijte čerstvou citronovou šťávu z 1 citronu – míchejte. Postavte hrnec na sporák a za stálého míchání krém vařte na mírném ohni do zhoustnutí. Po uvaření krém přelijte do misky, přikryjte fólií a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
2. Těsto: Do mísy rozklepněte vejce, přidejte špetku soli a přisypejte cukr – vyšlehejte metličkou do bělavé barvy. Dále přilijte olej a dochuťte tekutou vanilkou – dobře promíchejte. Nakonec do mísy nasypejte smíchané suché přísady: mouka s práškem do pečiva a pořádně promíchejte. Když je těsto příliš husté přilejte trochu mléka a opět dobře promíchejte.
3. Následně 1/2 těsto nalijte do formy vyložené pergamenem o průměru 23 cm, pěkně rozetřete a uhlaďte.
4. Pečte v předehřáté troubě 15 minut při 190 °C dozlatova.
5. Potom na upečené těsto ihned rozetřete citronový pudink a rozetřete druhou 1/2 těsta.
6. Pečte v troubě 30 minut při 190 °C dozlatova.
7. Po upečení koláč vyndejte z trouby, odstraňte pergamen a ozdobte-posypejte ho strouhaným kokosem.
8. Podávejte ho láskou, velkou chutí a elegancí.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!