Lahodný ořechový dort se smetanovo-citronovým krémem je jednoduchým, ale lahodným dortem, který se hodí pro každou příležitost. Díky jednoduchosti přípravy, jemné ořechové chuti a sladkého smetanovo-citronového krému tenhle dort vytváří senzační pochoutku pro každého, kdo má chuť na sladké. Pokud milujete ořechové dorty, tento recept si rychle získá místo mezi vašimi oblíbenými. Se šálkem lahodné kávy se budete cítit jako v nebi.
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.
Ořechový dort se smetanovo-citronovým krémem
Co budeme potřebovat:
Krém:
- 500 ml mléko + citronová kůra + tyčinky skořice
- 2 vejce + 150 g cukr
- 3 lžíce kukuřičný škrob
- 30 g změklé máslo
- 200 g studená smetana ke šlehání + 1 lžíce moučkový cukr
Těsto:
- 4 vaječné bílky + špetka soli
- 100 g cukr
- 4 žloutky
- 100 g mouka
- vanilin – podle chuti
- 50 g osmahnuté mleté vlašské ořechy
Na zdobení:
- 50 g osmahnuté mleté vlašské ořechy
Jak budeme postupovat:
1. Na pánev položte vlašské ořechy a trochu je osmahnete, aby se zvýraznila chuť v těstě. Po osmahnutí je přeložte do nádobky mixéru a pomelte nadrobno.
2. Nejprve do menšího hrnce nalijte mléko, vložte citronovou kůru a tyčinky skořice – míchejte a zahřívejte na mírném ohni. Po zahřátí směs sceďte cez sítko do misky, aby jste získali hladkou směs a nechte chvíli stranou.
3. Krém: Do dalšího hrnce rozklepnete vejce a nasypejte cukr – promíchejte metličkou. Dále přisypejte kukuřičný škrob – míchejte. Položte hrnec na sporák a za stálého míchání vařte na mírném ohni do zhoustnutí. Po uvaření krém odstavte ze sporáku a vmíchejte změklé máslo – pořádně promíchejte. Potom krém přelijte do misky, přikryjte fólií a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
4. Těsto: Do velké mísy vlijte vaječné bílky a přidejte špetku soli – šlehejte a postupně během šlehání přisypávejte cukr a přidávejte žloutky. Následně nasypejte mouku a dochuťte vanilinem – promíchejte. Nakonec přimíchejte pomleté vlašské ořechy a vše důkladně promíchejte.
5. Výsledné těsto nalijte do formy vyložené pergamenem o průměru 22 cm, pěkně rozetřete a pomocí špejle vytvarujte spirálu.
6. Pečte v předehřáté troubě 30 minut při 180 °C. Po upečení vyndejte těsto z formy a odstraňte pergamen.
7. Pomocí mřížky překlopte těsto na druhou stranu a pomocí zoubkovaného nože překrojte na 2 stejné díly.
8. Do velké mísy nalijte studenou smetanu ke šlehání a přisypejte moučkový cukr – vyšlehejte do tuhé bílé pěny, do které postupně přidávejte vychladlý krém – šlehejte do nadýchaného krému.
9. Na větší talíř položte pergamen, na něho obruč vystlanou dortovou fólií, do které vložte první díl těsta. Potom naneste 1/2 krému, který pěkně rozetřete a přikryjte druhým dílem těsta. Znovu naneste krém, který pěkně rozetřete a uhlaďte. Přikryjte fólií a uložte na 3 hodiny do lednice na ztuhnutí.
10. Po 3 hodinách odstraňte obruč, dortovou fólii a potřete boky dortu zbylým krémem, jemně udělejte libovolné vzory a ozdobte-posypejte mletými vlašským ořechy.
11. Podávejte ho s láskou, skvělou chutí a potěšením.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!