Připravte si lahodný a jednoduchý koláč s ananasovým krémem a křehkou peřinkou, který okouzlí vaše chuťové pohárky. Tento dezert spojuje svěží chuť ananasu s jemným krémem a lehkou, křupavou vrstvou těsta, která dodává dokonalou texturu. Ideální pro každou příležitost, tento koláč je snadný na přípravu a zaručeně potěší všechny milovníky sladkých pochoutek. Vyzkoušejte tento recept a užijte si harmonii chutí v každém soustu!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.
Koláč s ananasovým krémem a křehkou peřinkou
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 4 vaječné bílky
- 100 g cukr
- 4 žloutky
- 4 lžíce rostlinný olej
- 150 g mouka
- 1 lžička prášek do pečiva
Krém:
- 60 g kukuřičný škrob/pudink + 200 ml mléko
- 4 žloutky
- 70 g cukr
- vanilin – podle chuti
- 300 ml mléko
- 180 g změklé máslo
- 240 g ananas v konzervě
Impregnace:
- ananasová šťáva
Peřinka:
- 4 vaječné bílky
- 200 g cukr
- 1 lžíce mouka
- 100 g kokosové vločky
Jak budeme postupovat:
1. Těsto: Do mísy vlijte vaječné bílky – šlehejte a během šlehání postupně přisypávejte cukr a přidávejte žloutky. Dále přilijte olej a nasypejte mouku s práškem do pečiva – stěrkou dobře promíchejte.
2. Výsledné těsto nalijte na plech vyložený pergamenem o rozměru 28 x 28 cm, pěkně s lžící rozetřete a uhlaďte.
3. Pečte v předehřáté troubě 30 minut při 160 °C dozlatova a po upečení nechte vychladnout.
4. Nejprve do malé misky nasypejte kukuřičný škrob/pudink a nalijte 200 ml mléka – lžící promíchejte.
5. Krém: Do menšího hrnce vlijte žloutky, přisypejte cukr a dochuťte vanilinem – metličkou vyšlehejte a potom nalijte 300 ml mléka. Postavte hrnec na sporák a za stálého míchání vařte na mírném ohni do zhoustnutí. Po uvaření krém přelijte do misky, přikryjte fólií a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
6. Peřinka: Do velké mísy vlijte vaječné bílky a šlehejte do bílé tuhé pěny a postupně během šlehání postupně přisypávejte cukr – šlehejte do nadýchané bílé pěny. Dále do mísy přisypte mouku a nakonec nasypejte kokosové vločky – stěrkou dobře promíchejte.
7. Získanou peřinku rozprostřete na plech vyložený pergamenem o rozměru 28 x 28 cm a pomocí lžíce vytvořte jemné vrcholky.
8. Pečte v předehřáté troubě 25 minut při 180 °C dozlatohněda.
9. Mezitím do jiné mísy vložte změklé máslo, které vyšlehejte do máslové pěny a do které během šlehání postupně přidávejte vychladlý krém. Na závěr do krému přidejte konzervovaný ananas – pořádně promíchejte.
10. Vychladlé těsto položte do obruče o rozměru 28 x 28 cm a impregnujte těsto ananasovou šťávou, pak naneste a rozetřete krém. Přikryjte upečenou peřinkou a uložte na 4-6 hodiny do lednice.
11. Nakrájejte koláč na kostky a podávejte ho s láskou, velkou chutí a grácií.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.