Připravte si úžasně jemné ořechové koláčky ke kávě, jejichž těsto je díky zakysané smetaně neuvěřitelně měkké a křehké. Tyto koláčky jsou ideálním doplňkem k odpolednímu odpočinku s šálkem vaší oblíbené kávy.
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 1 malé vajíčko
- 70 g zakysané smetany nebo přírodního jogurtu
- 70 g krystalového cukru
- 100 g másla
- 45 ml slunečnicového oleje
- 40 g kukuřičného škrobu
- Asi 280 g hladké mouky
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- Špetka soli
- 1 balení vanilkového cukru
Na náplň:
- 2-3 jablka (400 – 500 g)
- 70 g vlašských ořechů, umletých nebo nadrobno nasekaných
- 2 lžíce cukru
- 1 čajová lžička mleté skořice (volitelné)
Dále:
- Práškový cukr na posypání
Jak budeme postupovat:
1) Příprava těsta: V hluboké míse smíchejte měkké máslo, olej, cukry, špetku soli, vajíčko a zakysanou smetanu nebo jogurt. Vyšlehejte do hladka. Postupně přidávejte mouku s práškem do pečiva a kukuřičný škrob. Zamíchejte do hladkého, nelepivého těsta. Zabalte do potravinové fólie a dejte chladit na 30-60 minut.
2) Příprava náplně: Nastrouhaná jablka smíchejte s cukrem a vařte na pánvi, dokud se tekutina neodpaří. Přidejte vlašské ořechy a skořici, vařte ještě minutu. Nechte vychladnout.
3) Formování koláčků: Z rozváleného těsta vykrajujte kolečka, do středu každého dávejte náplň a okraje přehněte přes náplň. Pečte na plechu vyloženém pečícím papírem při 170 °C asi 10-15 minut.
4) Dokončení: Nechte koláčky úplně vychladnout, poté je posypte práškovým cukrem.
Vyzkoušejte také: Jednoduchý recept na chutné jablečné sušenky: Rychlá dobrota ke kávičce nebo k čaji, která provoní celou kuchyni!
Závěr
Těmito ořechovými koláčky si zpříjemníte každé kávové odpoledne. Díky jednoduché přípravě a vynikající chuti se stanou rychle vaší oblíbenou pochoutkou.