Recept na vynikající křehoučký koláč s ovocem

Křehoučký koláč je dokonalou letní pochoutkou, která kombinuje lehké, vzdušné těsto s bohatou ovocnou náplní a křupavou žmolenkou. Tento recept je ideální pro každého, kdo si chce pochutnat na svěžím dezertu plném meruněk a jahod.

Zdroj: Světlana Orlová

Ingredience

Na těsto:

  • 3 vajíčka
  • 1 hrnek cukru krystal
  • 1 hrnek smetany (30%)
  • 1 hrnek bílého jogurtu
  • 1 balení prášku do pečiva
  • Polohrubá mouka (podle potřeby)
  • Trochu mléka (pokud je těsto příliš tuhé)

Na náplň:

  • 1 tvaroh
  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • 1 balení pudinku v prášku
  • 1 vejce
  • Cukr dle chuti
  • Ovoce (meruňky, jahody)

Na žmolenku:

  • Máslo
  • Cukr
  • Polohrubá mouka

Postup

1) Příprava těsta: Vajíčka vyšlehejte s cukrem do pěny. Přidejte smetanu, bílý jogurt a prášek do pečiva. Postupně přisypávejte mouku, dokud nedosáhnete požadované konzistence těsta. Pokud je těsto příliš tuhé, přidejte trochu mléka.

2) Příprava náplně: V misce smíchejte tvaroh, bílý jogurt, pudinkový prášek, vejce a cukr dle chuti.

3) Sestavení koláče: Na vymazaný a moukou vysypaný plech nalijte těsto. Rovnoměrně rozprostřete náplň na těsto a pokryjte vrstvou ovoce.

4) Příprava žmolenky: V misce promíchejte máslo, cukr a mouku, dokud směs nezíská hrubou žmolenkovou texturu. Rozsypejte žmolenku nad vrstvu ovoce.

5) Pečení: Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 35-45 minut, dokud není povrch zlatavý a žmolenka křupavá.

6) Dokončení: Nechte koláč vychladnout před podáváním. Podávejte s vanilkovou zmrzlinou nebo samotný pro nejlepší chuťový zážitek.

Vyzkoušejte také:

Závěr

Křehoučký koláč s ovocem a žmolenkou je skvělým způsobem, jak využít sezónní ovoce a připravit výjimečný dezert, který zaujme na první pohled i chuť. Jeho příprava je jednoduchá a výsledek stojí za to.