Křehoučký koláč je dokonalou letní pochoutkou, která kombinuje lehké, vzdušné těsto s bohatou ovocnou náplní a křupavou žmolenkou. Tento recept je ideální pro každého, kdo si chce pochutnat na svěžím dezertu plném meruněk a jahod.
Ingredience
Na těsto:
- 3 vajíčka
- 1 hrnek cukru krystal
- 1 hrnek smetany (30%)
- 1 hrnek bílého jogurtu
- 1 balení prášku do pečiva
- Polohrubá mouka (podle potřeby)
- Trochu mléka (pokud je těsto příliš tuhé)
Na náplň:
- 1 tvaroh
- 1 kelímek bílého jogurtu
- 1 balení pudinku v prášku
- 1 vejce
- Cukr dle chuti
- Ovoce (meruňky, jahody)
Na žmolenku:
- Máslo
- Cukr
- Polohrubá mouka
Postup
1) Příprava těsta: Vajíčka vyšlehejte s cukrem do pěny. Přidejte smetanu, bílý jogurt a prášek do pečiva. Postupně přisypávejte mouku, dokud nedosáhnete požadované konzistence těsta. Pokud je těsto příliš tuhé, přidejte trochu mléka.
2) Příprava náplně: V misce smíchejte tvaroh, bílý jogurt, pudinkový prášek, vejce a cukr dle chuti.
3) Sestavení koláče: Na vymazaný a moukou vysypaný plech nalijte těsto. Rovnoměrně rozprostřete náplň na těsto a pokryjte vrstvou ovoce.
4) Příprava žmolenky: V misce promíchejte máslo, cukr a mouku, dokud směs nezíská hrubou žmolenkovou texturu. Rozsypejte žmolenku nad vrstvu ovoce.
5) Pečení: Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 35-45 minut, dokud není povrch zlatavý a žmolenka křupavá.
6) Dokončení: Nechte koláč vychladnout před podáváním. Podávejte s vanilkovou zmrzlinou nebo samotný pro nejlepší chuťový zážitek.
Vyzkoušejte také:
Závěr
Křehoučký koláč s ovocem a žmolenkou je skvělým způsobem, jak využít sezónní ovoce a připravit výjimečný dezert, který zaujme na první pohled i chuť. Jeho příprava je jednoduchá a výsledek stojí za to.