Opět je před námi slunečný víkend – bývá to jediná část týdne, kdy se celá rodina sejde doma u jednoho stolu. Užijte si společné chvíle ještě o trochu víc a dopřejte si i něco sladkého. Tento recept na snadný třešňový koláč z nadýchaného těsta se zlatavými mandlovými pusinkami si ihned zamilujete. Se šálkem lahodné ledové kávy si budete připadat jako na obláčku.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Třešňový koláč z nadýchaného těsta se zlatavými mandlovými pusinkami
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 120 g změklého másla (1/2 šálku)
- špetka soli
- 100 g cukru (1/2 hrnku)
- 3 žloutky
- 240 g mouky (1,5 hrnku)
- 16 g prášek do pečiva (2 lžičky)
- 90 g mléko (6 lžic)
Třešňová náplň:
- 600 g vypeckované třešně (4 hrnky)
- 60 g cukru (4 lžíce)
- 30 g kukuřičného škrobu (3 lžíce) + 50 ml vody (1/5 šálku)
Pusinky:
- 3 vaječné bílky
- špetka soli
- 60 g cukru (4 lžíce)
- 1 lžička kukuřičný škrob
Na zdobení:
- 50 g loupané mandle
Jak budeme postupovat:
1. Těsto: Do mísy vložte změklé máslo, přidejte špetku soli a přisypejte cukr – šlehejte do máslové pěny, pak postupně přisypávejte po troškách prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva a přilijte mléko – šlehejte do nadýchaného těsta.
2. Výsledné těsto přendejte a pěkně rozetřete do pekáče o rozměru 28 x 18 cm vyloženého pergamenem.
3. Pečte v předehřáté troubě 25 minut při 180 °C. Po upečení nechte chvíli vychladnout.
4. Třešňová náplň: Do pánve si vložte vypeckované třešně a přisypejte cukr – promíchejte a vařte na mírném ohni do změknutí. Na závěr vlijte do pánve kukuřičný škrob smíchaný s vodou – promíchejte a pokračujte ještě trochu ve vaření.
5. Pusinky: Do mísy si vlijte vaječné bílky a přidejte špetku soli – šlehejte do bílé pěny a postupně během šlehání přisypávejte cukr – šlehejte do nadýchané tuhé pěny.
6. Nejprve na upečené vychladlé těsto rozprostřete třešňovou náplň, pak na ní rozetřete vyšlehané pusinky, které uhlaďte a z kterých vytvarujte pomocí lžíce vrcholky.
7. Na závěr koláč ozdobte-posypejte mandlovým pusinky a pečte dalších 20 minut při 180 °C dozlatova. Po upečení nechte koláč chvíli vychladnout.
8. Snadný třešňový koláč z nadýchaného těsta se zlatavými mandlovými pusinkami podávejte s láskou, velkou chutí a radostí.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!