Opět je před námi víkend – bývá to jediná část týdne, kdy se celá rodina sejde doma u jednoho stolu. Užijte si společné chvíle ještě o trochu víc a dopřejte si něco sladkého. Tento recept na okouzlující dort se smetanovo-pomerančovým krémem si zamilujete – rozplývá se v ústech a se šálkem skvělé kávy si budete připadat jako v ráji.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Dort se smetanovo-pomerančovým krémem
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 4 vaječné bílka + špetka soli
- 100 g cukr
- 4 žloutky
- kůra z 1 pomeranče
- 100 g mouka
- 1 balení vanillnu
Krém:
- 2 vejce
- 150 g cukr
- 3 lžíce kukuřičný škrob
- 300 ml mléko
- šťáva z 1 pomeranče
- 2 lžíce máslo
- 200 g studena smetana
- 1 lžíce moučkový cukr
Na zdobení a posypání:
- moučkový cukr
Jak budeme postupovat:
1. Těsto: Do mísy vlijte vaječné bílky a přidejte špetku soli – šlehejte a během šlehání postupně přisypávejte cukr – šlehejte do bílé pěny, do které postupně přidávejte žloutky. Dále přimíchejte strouhanou kůru z pomeranče, nasypejte mouku a dochuťte vanilinem – dobře promíchejte a vypracujte těsto.
2. Výsledné těsto nalijte do kruhové formy vyložené pergamenem o průměru 20 cm a pomocí špejle vytvarujte různé tvary.
3. Pečte v předehřáté troubě 30 minut při 180 °C a po upečení nechte chvíli vychladnout.
4. Krém: Do malého hrnce rozklepněte vejce a nasypejte cukr, pak přisypejte kukuřičný škrob – míchejte, přilijte mléko a čerstvou vyždímanou scezenou šťávu z 1 pomeranče – dobře promíchejte. Vařte na mírném ohni do zhoustnutí a před koncem přidejte máslo – pořádně promíchejte.
5. Získaný krém přelijte do misky, přikryjte fólií a nechte vychladnout.
6. Upečené těsto vyndejte z formy, pak pomocí mřížky překlopte na opačnou stranu a odstraňte pergamen.
7. Následně těsto překrojte na 3 stejné díly, poté vršek koláče nechte stranou a první díl těsta položte do obruče na talíři.
8. Do mísy nalijte studenou smetanu a přisypejte moučkový cukr, šlehejte do nadýchané bílé pěny, do které postupně přidávejte vychladlý pomerančový krém – dobře promíchejte.
9. Krém nalijte na těsto v obruči vyložené dortovou fólií, který pěkně rozetřete, uhlaďte a přikryjte druhým dílem těsta. Znovu naneste krém, který pěkně rozetřete, uhlaďte a posypejte mixovaným vrškem těsta. Přikryjte folií a uložte na 3 hodiny do lednice na ztuhnutí.
10. Okouzlující dort se smetanovo-pomerančovým krémem na závěr posypejte moučkovým cukrem a podávejte s láskou, velkou chutí a půvabem.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!