Zkuste si doma upéct tento lahodný čokoládový dort s bohatým kakaovo-šlehačkovým krémem, který se může stát hvězdou vašeho kávového stolu. Tento recept vám umožní přinést kousek kavárenské atmosféry přímo do vašeho domova. Dort je bohatě čokoládový s jemným krémem, který dokonale doplní vaši oblíbenou kávu nebo čaj. Připravte se na chválu od rodiny a přátel, kteří si pochutnají na každém kousku!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Čokoládový dort s kakaovo-šlehačkovým krémem
Co budeme potřebovat:
Těsto – suché ingredience:
- 40 g pšeničná mouka
- 40 g bramborový škrob
- 6 g prášek do pečiva
- 40 g tmavé kakao bez cukru
Ostatní ingredience do těsta:
- 6 vaječné bílky (pokojové teploty)
- 160 g cukr
- 6 žloutky
- 80 g rozpuštěné máslo
Čokoládový krém:
- 500 ml mléko
- špetka soli
- 100 g žloutky
- 120 g cukr
- 55 g kukuřičný škrob
- 30 g máslo
- 150 g nasekaná čokoláda
- 200 g smetanový krém
Kakaovo-šlehačkový krém:
- 650 g studená smetana 38%
- 45 g moučkový cukr
- 15 g kakao
Impregnace:
- 130 g vody
- 130 g cukr
- 70 ml vody
- 15 g – 30 g alkoholu (místo alkoholu citronová nebo pomerančová šťáva a pod.)
Jak budeme postupovat:
1. Těsto – suché ingredience: Do mísy nasypejte smíchejte prosáté suché ingredience: prosátá mouka, bramborový škrob, prášek do pečiva a tmavé kakao bez cukru – promíchejte.
2. Do jiné mísy vlijte vaječné bílky – vyšlehejte do bílé pěny a přisypejte cukr. Pak pokračujte ve šlehání do tuhé bílé pěny, do které postupně přilévejte žloutky a postupně přisypávejte smíchané suché ingredience. Promíchejte a vlijte ještě vychladlé rozpuštěné máslo – dobře promíchejte. Jemné těsto je hotové!
3. Následně těsto nalijte na plech vyložený pergamenem, pěkně ho rozetřete a uhlaďte.
4. Pečte v předehřáté troubě 50 minut při 180 °C a potom teplotu snižte na 150 °C a pečte. Během pečení troubu neotvírejte a po upečení nechte koláč 15 minut v troubě s pootevřenými dvířky.
5. Upečené vychladlé těsto překrojte na 2 stejné díly. Jeden díl těsta naneste do obruče a položte na plech vyložený pergamenem.
6. Čokoládový krém: Do hrnce na sporáku nalijte mléko a přidejte špetku soli – promíchejte a vařte na mírném ohni.
7. Do mísy vlijte žloutky a přisypejte cukr – míchejte, dokud se cukr nerozpustí a poté nasypejte prosátý kukuřičný škrob, aby se netvořili hrudky – promíchejte. Dále nalijte trochu vařeného mléka přes cedník a směs přelijte do hrnce s vroucím mlékem. Vařte do hustého hladkého krému.
8. Ihned do připraveného horkého krému přidejte máslo a nasekanou tmavou čokoládu – pořádně promíchejte a výsledný krém přelijte do studené mísy a přikryjte fólií. Pak nechte vychladnout a uložte do lednice na 90 minut.
9. Impregnace: Do menšího hrnce nalijte vodu a přisypejte cukr a promíchejte. Poté ještě nalijte 70 g vody a přilijte libovolný alkohol. Alkohol můžete nahradit citronovou nebo pomerančovou šťávou.
10. Po 90 minutách vyndejte krém z lednice a míchejte dokud nebude hladký a krémový.
11. Šlehačkový krém: Do nádobky nalijte studenou smetanu, nasypte prosátý moučkový cukr a hořké kakao – dobře vyšlehejte. Potom do misky dejte asi 450 g čokoládového krému, který smíchejte asi s 200 g vyšlehaného krému se smetany – pořádně promíchejte.
12. Spodní díl těsta v obruči impregnujte podle chuti a naneste na něho vyšlehaný čokoládový krém, který lžící rozetřete a pěkně uhlaďte.
13. Potom na krém nastrouhejte čokoládu a položte druhý díl impregnovaného těsta z obou stran, pak naneste a rozetřete vyšlahaný kakaovo-šlehačkový krém, který uhlaďte a uložte do lednice na 3 hodiny, ale nejlépe přes noc.
14. Na závěr ho ozdobte zbylým kakao-smetanovým krémem ve tvaru růžičky a podávejte ho s láskou a grácií.
Přátelé, přejeme Vám dobrou huť!