Připravte si lahodné majolkové koláčky – jemné a křehké pečivo, které je ideální pro každou příležitost. Tento recept kombinuje vláčné kynuté těsto s majonézou, sladkou náplní a posýpkou, což dohromady vytváří chutný dezert, který si zamiluje celá rodina.
Ingredience
- 500 g polohrubé mouky
- 10 kostek (nebo lžiček) cukru
- 1 dcl oleje
- 0,5 kostky kvasnic
- 2 žloutky
- 10 dkg majonézy
- 250 ml mléka
- Špetka soli
Náplň:
- Tvaroh, rozinky, povidla
- Posýpka (máslo, polohrubá mouka, moučkový cukr)
Postup
1) Příprava kvásku: Nechte vzejít kvásek z mléka, cukru a kvasnic.
2) Příprava těsta: Kvásek přidejte k ostatním surovinám a vypracujte klasické kynuté těsto. Nechte kynout asi 2 hodiny, občas promíchejte.
3) Tvarování: Těsto rozdělte na malé kuličky a naplňte je tvarohem a rozinkami, nebo potřete povidly a posypte posýpkou.
4) Pečení: Koláčky potřete vejcem a pečte v předehřáté troubě na 170°C do zlatova.
5) Dokončení: Po upečení můžete ještě teplé koláčky potřít rozpuštěným máslem smíchaným s rumem.
Rychlé a chutné jahodové řezy s krémem z bílého jogurtu
Závěr
Majolkové koláčky jsou lahodným a křehkým dezertem, který je ideální pro každou příležitost. Tento recept kombinuje vláčné těsto s majonézou, sladkou náplní a posýpkou, což dohromady vytváří chutný dezert.