Dnes vám ukážeme nejlehčí jemný drobenkový třešňový koláč ze zakysané smetany s křupavými mandlemi. Úžasná kombinace všech ingrediencí vytváří na koláči krásný vizuální dojem, nádherně voní a ještě lahodněji chutná. Je tak rychle hotový, že vám přinese jen samé potěšení. Nebíčko v ústech a na jazyku!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Jemný třešňový koláč ze zakysané smetany s křupavými mandlemi a drobenkou
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 280 g mouky
- špetka soli
- 100 g cukru
- 120 g máslo
- 1 vejce
- 50 g zakysané smetany
Náplň:
- 2 hrnky třešní
- 2 sáčky pudinku s vanilkovou příchutí
- 120 ml třešňová šťáva
Zdobení:
- 40 g mandlové lupínky
- moučkový cukr – na závěrečné posypání
Jak budeme postupovat:
1. Těsto: Do mísy nasypejte mouku, přidejte špetku soli a cukr a promíchejte. Dále vmíchejte máslo, které ručně rozdrobte, pak rozklepněte vejce a dochuťte zakysanou smetanou – dobře promíchejte a ručně vypracujte těsto.
2. Následně 1/3 těsta zabalte do fólie a uložte na 15 minut do mrazáku (na drobenku). Pak těsto nastrouhejte na struhadle.
3. Zbylé těsto rozprostřete ručně do formy o průměru 24 cm vyložené pergamenem, poté propíchejte vidličkou a uložte na 15 minut do lednice.
4. Náplň: Do hrnce sceďte třešně a položte se šťávou na sporák – vařte na mírném ohni. Do malé misky nasypejte pudinky s vanilkovou příchutí a přilijte 120 ml třešňové šťávy – promíchejte a směs vlijte do hrnce na sporáku, kde za stálého míchání pudink vařte 2-3 minuty na mírném ohni.
5. Po uvaření pudinkem přelijte vypeckované scezené třešně v míse – promíchejte a nalijte na těsto vyndané z lednice.
6. Potom posypejte strouhaným těstem (drobenkou) a ozdobte mandlovými lupínky.
7. Pečte v předehřáté troubě 50 minut při 180 °C.
8. Na závěr koláč posypejte moučkovým cukrem a podávejte ho s láskou, velkou chutí a půvabem.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!