Představujeme vám korunovační klenot naší pekárny: Kakaový dort s máslovým krémem s kondenzovaným mlékem a smetanovou polevou. Jeho bohatá kakaová chuť harmonizuje s krémovou jemností a dokonalou sladkostí, vytvářejíc tak neodolatelný dezertový zážitek. Připravte se na slavnostní chuťovou symfonii, která způsobí, že se budete olizovat po každém soustu!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Kakaový dort s máslovým krémem s kondenzovaným mlékem a smetanovou polevou
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 4 vaječné bílka + špetka soli + 90 g cukru
- 4 žloutky + 90 g cukru
- 100 g vody (pokojové teploty)
- 130 g mouky
- 2-3 lžíce lahodného kakaa
- 1 lžička prášek do pečiva
Krém:
- 2 vejce
- 50 g cukru
- 3 lžíce škrobu
- 2-2,5 l mléka – podle potřeby
- vanilka – podle chuti
- 200 g másla (pokojové teploty)
Impregnace:
- kondenzované mléko – podle chuti
Poleva:
- 3 lžíce kakaa
- 3 lžíce cukru
- 3-4 lžíce zakysané smetany
- 100 g másla (pokojové teploty)
Jak budeme postupovat:
1. Těsto: Do mísy dejte vaječné bílka a přidejte špetku soli – šlehejte a běhej šlehání postupně přisypávejte cukr. Dále šlehejte, dokud se cukr nerozpustí do krásné bílé pěny.
2. Do druhé mísy vlijte žloutky a šlehejte. Pak postupně během šlehání přisypávejte cukr a přilijte vodu (pokojové teploty). Nakonec nasypejte prosátou mouku a prosáté kakao s práškem do pečiva. Dobře promíchejte a vmíchejte vyšlehanou bílkovou pěnu – pořádně promíchejte.
3. Výsledně těsto nalijte do formy o průměru 20 cm a pečte v předehřáté troubě 40 minut při 180 °C.
4. Krém: Do hrnce rozklepněte vejce a přisypejte cukr, vyšlehejte a nasypejte kukuřičný škrob. Dále nalijte mléko a nakonec dochuťte vanilkou. Pokračujte v míchání/šlehání do hustého krému. Po uvaření krém přendejte do mísy, přikryjte fólii a nechte odležet na chladném místě.
5. Spodní část upečeného a vychladlého těsta odříznete a nechte stranou. Následně těsto překrojte na 2 stejné poloviny, pak první polovinu uložte do obruče a impregnujte kondenzovaným mlékem.
6. Studený krém vyšlehejte a vmíchejte do něho máslo, poté ho vyšlehejte do nadýchaného máslového krému, který rozetřete na první polovinu těsta a přikryjte druhou polovinou impregnovaného těsta s kondenzovaným mlékem.
7. Poleva: Do hrnce nasypte kakao, cukr a přidejte zakysanou smetanu – promíchejte a vařte na mírném ohni. Pak ještě vmíchejte máslo a pokračujte v míchání a vaření do středně husté konzistence.
8. Na závěr získanou polevou přelijte celý dort a zbylou polevou ozdobte povrch dortu.
Kakaový dort s lahodným krémem podávejte s láskou, velkou chutí a půvabem.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!