Představte si svěží a sladkou delikatesu, která okouzlí vaše chuťové pohárky – jogurtový borůvkový koláč s drobenkou. Tato dokonalá kombinace jogurtové svěžesti a sladkých borůvek se snoubí s křupavou drobenkou, která dodává každému soustu jedinečnou chuťovou texturu. Připravte se na jedinečný zážitek plný lahodných chutí a vůní!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Jogurtový borůvkový koláč s drobenkou
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 2 žloutky + špetka soli
- 50 g moučkový cukr (3 lžíce)
- 80 ml rozpuštěné máslo (2 šálky)
- 280 g mouky (2 šálky)
- 10 g prášek do pečiva (2 lžičky)
Borůvková náplň:
- 500 g borůvek (mražené nebo čerstvé)
- 30 g kukuřičný škrob (2,5 lžíce)
- 50 g cukru (3 lžíce)
- 100 ml vody (0,5 šálky)
Krém:
- 500 g řecký bílý jogurtu (10% tuku) + 1 lžička tekuté vanilky
- 30 g kukuřičný škrob
- 2 vaječné bílky + špetka soli
- 65 g cukru
Jak budeme postupovat:
1. Těsto: Do mísy vlijte žloutky a přidejte špetku soli – promíchejte/vyšlehejte a pak nasypejte moučkový cukr. Dále nalijte rozpuštěné máslo a nakonec nasypejte prosátou mouku s práškem do pečiva. Dobře promíchejte a ručně vypracujte těsto. Kus těsta zabalte do fólie a uložte do lednice.
2. Následně těsto rozprostřete pomoci ruk na plech vyložený pergamenem o rozměru 20 x 30 cm.
3. Borůvková náplň: Do hrnce dejte čerstvé nebo mražené borůvky, přisypejte kukuřičný škrob, cukr a přilijte vodu. Dobře promíchejte a vařte na mírném ohni do změknutí a výslední borůvkovou náplň naneste na těsto.
4. Krém: Do misky nalijte řecký bílý jogurtu (10% tuku), přilijte tekutou vanilku a nasypejte kukuřičný škrob – promíchejte.
5. Do jiné misky vlijte vaječné bílky a přidejte špetku soli – šlehejte a během šlehání přisypejte cukr. Vyšlehnou bílkovou směs vmíchejte do krému a pokračujte ve šlehání do nadýchaného jemného krému.
6. Získaný krém pomocí lžíce naneste, pěkně rozetřete a uhlaďte na borůvkovou náplň a posypejte strouhaným těstem (drobenkou).
7. Pečte v předehřáté troubě 40-45 minut při 180 °C.
Drobenkový borůvkový koláč s jogurtem po upečení podávejte s láskou, velkou chutí a nadšením.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!