Nevyhazujte listy rajčat po zkracování: Nejlepší trik pro jejich použití na zahradě

Pokud jste vášnivý zahrádkář a máte rádi rajčata, možná už jste se setkali s nutností pravidelně je prořezávat, aby byla zdravá a bohatě plodila. Možná ale nevíte, že i odstraněné listy rajčat mohou najít užitečné využití na vaší zahradě. Tento článek vám představí několik tipů, jak využít listy rajčat, aby vám pomohly v zahradničení, a to vše s ohledem na ekologii a snahu o nulový odpad.

Zdroj: istock.com

Jak využít listy rajčat?

1. Přírodní postřik proti škůdcům

Listy rajčat obsahují alkaloid tomatin, který má přirozené odpuzující účinky na některé škůdce jako mšice, housenky a další. Macerát z listů rajčat můžete snadno připravit nasekáním a krátkým povařením listů. Po vychladnutí a scedění tekutiny můžete použít jako účinný postřik.

2. Obohacení kompostu

Nevyhazujte listy rajčat, místo toho je přidejte do kompostu. Rozkládající se listy obohatí kompost o cenné látky, podpoříte tak biodiverzitu v kompostu a přidáte další živiny pro budoucí použití v zahradě.

3. Příprava výživné jíchy

Podobně jako z kopřiv nebo pampelišek, můžete z listů rajčat připravit výživnou jíchu. Naplňte nádobu polámanými listy, zalijte vodou a nechte kvasit. Po dokončení kvašení použijte zředěný roztok pro zalévání nebo přihnojování rostlin.

4. Mulčování

Listy rajčat můžete použít i jako mulč, který pomůže udržovat vlhkost v půdě a potlačit růst plevele. Vzhledem k riziku plísňových chorob je ale doporučeno listy nejdříve nechat uschnout.

Zdroj: istock.com

Chcete bohatou úrodu rajčat? Vyzkoušejte tuhle metodu pěstování v pytlích

Postup přípravy postřiku:

Sběr a příprava listů: Nasekejte čerstvé listy rajčat.

Vaření: Povařte listy v malém množství vody po dobu 15 minut.

Chlazení a sceďování: Nechte směs vychladnout a poté ji sceďte přes jemné síto nebo plátýnko.

Aplikace: Aplikujte roztok na rostliny mimo přímé sluneční světlo, nejlépe brzy ráno nebo večer.

Při manipulaci s listy rajčat i jejich použití buďte opatrní, jelikož v surovém stavu mohou obsahovat toxiny. Používané množství by mělo být omezené a vždy s důrazem na bezpečnost.

Zdroj: istock.com

Využití listů rajčat na zahradě je skvělým příkladem, jak můžeme snížit odpad a současně podpořit zdraví a produktivitu našich zahrad. Tyto metody nejenže přispívají k udržitelnému zahradničení, ale také umožňují využít každý aspekt rostliny pro naše dobré.