Vítejte v říši skvostného vrstveného třešňového dortu z jemného těsta se smetanovým tvarohem, který nejen vizuálně krásně vypadá, ale přímo božský chutí. Milovníci sladkostí se mají na co těšit! Sladkou tečku v podobě chutného dortu ocení všichni a se šálkem skvělé kávy si budete připadat jako na obláčku.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Vrstvený třešňový dort z jemného těsta se smetanovým tvarohem
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 5 vajec + špetka soli
- 150 g cukru
- 160 g muky
- 7 prášek do pečiva
Třešňová náplň:
- 800 g třešní
- 100 g cukru
- 25 g kukuřičného škrobu + 100 ml vody
Krém:
- 400 ml smetana ke šlehání 33%
- 50 g cukru
- 300 g smetanový tvaroh
Třešňová poleva:
- 400 g vařené třešně
- 300 ml vody
- 100 g želatiny
Jak budeme postupovat:
1. Těsto: Do mísy rozklepněte vejce a přidejte špetku soli – šlehejte a během šlehání postupně přisypávejte cukr. Nakonec nasypte prosátou mouku s práškem do pečiva a pořádně promíchejte.
2. Do obruče na talíři vystlané alobalem a pergamenem si nalijte těsto, které pečte v předehřáté troubě 30 minut při 180 °C.
3. Třešňová náplň: Do pánve dejte třešně a přisypte cukr – promíchejte a vařte na mírném ohni. Poté do pánve nalijte kukuřičný škrob smíchaný s vodou a vařte do změknutí. Po uvaření přelijte do misky, přikryjte fólií a nechte vychladnout.
4. Po upečení těsto nechte chvíli vychladnout, pak ho odstraňte z obruče, alobalu a pergamenu, přeložte na druhou stranu a překrojte na 3 stejné díly.
5. Krém: Do velké mísy nalijte smetanu ke šlehání 33% – šlehejte a během šlehání postupně přisypávejte cukr a smetanový tvaroh – šlehejte do nadýchaného krému, který potom přendejte do zdobícího sáčku.
6. Do obruče na talíři vystlané dortovou fólií si položte 1 díl těsta, po okrajcích naneste krém, do středu třešňovou náplň a ozdobte krémem. Postup opakujte až po poslední díl těsta a uložte na 30 minut do lednice na ztuhnutí.
7. Třešňová poleva: Do menšího hrnce na sporáku vložte třešně, které zalijte vodou a vařte do změknuti. Potom je sceďte a do šťávy nasypte želatinu – dobře promíchejte a vraťte třešně zpátky – znovu promíchejte.
8. Třešňovou polevu naneste pomocí naběračky na ztuhlý dort z lednice a vraťte znovu do lednice.
9. Na závěr z dortu odstraňte obruč, dortovou fólii a nakrájejte.
Vrstvený třešňový dort z jemného těsta se smetanovým tvarohem podávejte s láskou, velkou chutí a půvabem.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!