Nádherný vrstvený kakaový dort se smetanovým krémem ze zakysané smetany a ovocem je lahodný dort, který si vychutná každý, kdo má rád ovocné chutě. Ať už si odpolední kávu vychutnáte sami, nebo pozvete přátele, každý ocení sladkou tečku v podobě tohoto lahodného dortu.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Vrstvený kakaový dort se smetanovým krémem ze zakysané smetany a ovocem
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 120 g mouka
- 30 g kakaový prášek
- 5 g prášek do pečiva
- 5 vaječné bílky
- 150 g cukru
- 5 žloutků
- 50 ml vody (pokojová teplota)
Krém:
- 250 g smetana ke šlehání (33-36 %)
- 80 g moučkový cukr
- 300 g zakysaná smetana s vysokým obsahem tuku
- 25 g kakaový prášek
Impregnace:
- konzervovaný ananasový sirup
Náplň:
- třešně (konzervované, čerstvé, mražené nebo zavařené)
- ananas z konzervy
- pražené vlašské ořechy
Čokoládová poleva:
- 100 g hořké čokolády
- 100 ml smetana ke šlehání (33-36 %)
Jak budeme postupovat:
1. Suché přísady: Do mísy nasypte mouku, kakaový prášek a prášek do pečiva – promíchejte.
2. Těsto: Do velké mísy vlijte vaječné bílky, které šlehejte a během šlehání postupně přisypávejte cukr, pak vlijte žloutky a dále šlehejte. Nalijte vodu pokojové teploty a nakonec přisypte prosáté smíchané suché přísady a míchejte do hladkého těsta. Formu o průměru 20 cm položte na plech s pergamenem.
3. Pečte v předehřáté troubě 3-5 minut při 180 °C.
4. Po 5 minutách vyndejte z plech z trouby a do formy nalijte těsto. Špejlí vytvarujte libovolné vzory a pečte v předehřáté troubě 35-40 minut při 180 °C.
5. Po upečení nechte těsto vychladnout, odstraňte pergamen a překrojte na 3 stejné díly.
6. Krém: Do jiné mísy nalijte smetanu ke šlehání (33-36 %) a šlehejte. Během šlehání postupně přisypávejte moučkový cukr, přidejte zakysanou smetanu s vysokým obsahem tuku a dále šlehejte. Nakonec nasypte prosáté kakao – promíchejte.
7. Do obruče vystlané dortovou fólií položte první díl upečeného těsta, které impregnujte ananasovým sirupem a pak rozetřete krém.
8. Následně krém ozdobte třešněmi (konzervované, čerstvé, mražené nebo zavařené), kousky ananasu a praženými vlašskými ořechy. Pak přikryjte druhým dílem těsta a postup opakujte ještě jednou. Ukončete 3 dílem impregnovaného těsta.
9. Poleva: Do misky nalámejte čokoládu a přilijte smetanu ke šlehání (33-36 %). Poté rozpusťte v mikrovlnce nebo ve vodní lázní.
10. Výslednou polevou přelijte povrch dortu a uložte do lednice nejlépe přes noc.
11. Na druhý den vyndejte dort z lednice, odstraňte obruč, dortovou fólii a boky posypte rozdrobeným těstem.
Nádherný vrstvený kakaový dort s kakaovo-smetanovým krémem ze zakysané smetany a ovocem podávejte s láskou, velkou chutí a radostí.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!