Vaječné skořápky nevyhazujte do koše, ale raději do zahrady: Kromě toho, že jsou výborným hnojivem, pomohou i proti škůdcům

Vaječné skořápky, často přehlížený zdroj vápníku a dalších minerálů, mohou být významným přínosem pro vaši zahradu. Naučte se, jak skořápky připravit a efektivně je využít pro posílení zdraví vašich rostlin a ochranu proti škůdcům.

Zdroj: Rastieme sami

Příprava vaječných skořápek

Sběr a čištění: Sbírejte skořápky ze syrových vajec, aby se předešlo riziku kontaminace. Opařte je vroucí vodou, aby jste odstranili zbytky a nepříjemný zápach.

Sušení: Po opaření nechte skořápky uschnout na papírových utěrkách na teplém místě.

Drcení: Suché skořápky rozdrťte na prášek v mlýnku na kávu nebo je nadrtíte ručně.

Skladování: Uchovávejte drcené skořápky v papírových sáčcích na suchém místě, aby se zachovala jejich kvalita. Plastové sáčky nejsou vhodné, protože neumožňují cirkulaci vzduchu.

Zdroj: istock.com

Využití vaječných skořápek

Jako hnojivo:

Vaječné skořápky jsou bohaté na vápník a další minerály, které pomáhají zlepšit strukturu půdy, snižují její kyselost a zlepšují cirkulaci vzduchu v půdě. Rozemleté skořápky můžete přímo zapracovat do půdy kolem rostlin.

Proti škůdcům:

  • Medvídci a mandelinky: Smíchejte mletou skořepinu se slunečnicovým olejem a aplikujte mezi řádky.
  • Slizňáci: Rozsázejte větší kousky skořápek kolem rostlin. Ostré hrany skořápek jsou pro slizňáky nepříjemné a brání jim v přístupu k rostlinám.

Tekuté hnojivo:

  1. Příprava: Umeleme skořápku na prášek, nasypeme do nádoby a zalijeme vodou.
  2. Louhování: Necháme stát 2 týdny v uzavřené nádobě na chladném a tmavém místě.
  3. Použití: Roztok před použitím zředíme v poměru 1:3 s vodou a zaléváme rostliny.
Zdroj: istock.com

Rostliny, kterým prospívá hnojení vaječnými skořápkami

Většina zeleniny a některé ovoce, jako zelí, rajčata, paprika, lilky, cibule, mrkev, řepa, rybíz, brambory, švestky, květák a další, mají z tohoto hnojení prospěch.

Rostliny, kterým hnojení vaječnými skořápkami neprospívá

Rostliny preferující kyselou půdu jako jahody, hrášek, okurky, cuketa a některé pokojové rostliny a keře, by měly být z tohoto typu hnojení vynechány.

VIDEO NÁVOD

Závěr

Vaječné skořápky nabízejí ekonomickou, ekologickou a efektivní možnost pro hnojení a ochranu rostlin. S touto jednoduchou technikou můžete zlepšit zdraví vaší zahrady a zároveň recyklovat odpad, který by jinak skončil v koši.