Nadýchané obyčejné lívance

Obyčejné lívance jsou klasickým a oblíbeným jídlem, které můžete podávat jako sladkou snídani nebo jako doplněk k odpolední kávě či čaji. Tento jednoduchý recept je rychlý a lívance jsou díky droždí krásně nadýchané.

Zdroj: Katerina Vonsakova

Ingredience

  • 100 ml mléka
  • 1 vejce
  • Trochu soli
  • Trochu sušeného droždí
  • 1 lžička moučkového cukru
  • Hladká mouka (dostatečné množství na dosažení požadované hustoty těsta)
  • Propuštěné máslo na smažení

Postup

1) Příprava těsta: Do misky nalijte mléko a přidejte vejce. Přimíchejte trochu soli, sušené droždí a moučkový cukr. Důkladně promíchejte.

2) Postupně přisypávejte hladkou mouku, dokud nedosáhnete požadované hustoty těsta. Těsto by mělo být dostatečně husté na to, aby drželo tvar, ale zároveň dost tekuté, aby se dalo snadno lít na pánev.

3) Kynutí těsta: Nechte těsto chvíli odstát, aby droždí mohlo začít pracovat a těsto se nadýchlo.

4) Smažení: Rozpalte pánvičku a přidejte trochu propuštěného másla. Jakmile je máslo rozehřáté, nabírejte těsto lžící a vkládejte ho na pánev. Smažte z obou stran dozlatova.

5) Podávání: Hotové lívance podávejte teplé, s oblíbenou přílohou jako je džem, med, sirup, ovoce nebo jednoduše posypané cukrem.

Vyzkoušejte také:

Závěr

Lívance jsou skvělou a rychlou volbou pro každého, kdo si chce pochutnat na jednoduchém, ale výborném jídle. Díky své flexibilitě v přílohách si každý najde svou oblíbenou kombinaci.