Vítejte ve světě výtečných pochoutek! Dnes vám představíme recept na zapékaný špenát s bramborami a mozzarellou ve smetanové omáčce. Tento lahodný pokrm spojuje křupavost brambor, svěžest špenátu a krémovost mozzarelly, vše zalité lahodnou smetanovou omáčkou. Připravte se na explozi chutí a užijte si skvělou kombinaci v každém soustu!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Zapékaný špenát s bramborami a mozzarellou ve smetanové omáčce
Co budeme potřebovat:
- 250 g špenátu
- 450 g brambor
- 150 g mozzarelly
- 1 cibule
- 4 vejce
- 4 polévkové lžíce smetanového sýra
- sůl
- 1/2 lžičky granulovaného česneku
- 1 lžička prášku do pečiva
- rostlinný olej
Jak budeme postupovat:
1. Brambory omyjeme a oloupeme. Následně je rozkrojíme na čtvrtiny a nakrájíme na plátky o tloušťce 0,5 cm. Nakrájené brambory vložíme do hrnce a zalijeme vodou. Přidáme sůl a promícháme. Hrnec přikryjeme poklicí a vaříme 5-7 minut. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky.

2. Na pánvi rozpálíme olej a přidáme cibuli. Smažíme, dokud nezměkne.


3. Nakrájený špenát spolu se stonky přidáme k cibuli. Promícháme a smažíme 3-4 minuty.



4. Uvařené brambory slijeme.
5. Zapékací formu vymažeme rostlinným olejem. Na dno formy umístíme uvařené brambory.

6. Ve samostatné míse rozklepneme vejce. Metličkou je rozšleháme. Přidáme smetanový sýr a mícháme, dokud se nerozpustí. Dále přidáme sůl, česnek, prášek do pečiva a důkladně promícháme.

7. Do směsi přidáme 2/3 celkového množství na jemno nastrouhané mozzarelly a lžící promícháme.

8. Na brambory rozložíme osmaženou cibuli se špenátem. Nalijeme směs z vajec a sýra a zarovnáme.



9. Nakonec vrch posypeme mozzarellou a formu vložíme do předehřáté trouby.

10. Pečeme 20 minut při teplotě 180 °C.


11. Po upečení vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.



Hotovo! Dobrou chuť!