Kakaový koláč s tvarohovým krémem a čokoládovou polevou

Kakaový koláč s tvarohovým krémem a čokoládovou polevou je vizuálně atraktivní a chutně rozmanitý dezert, který překvapí každého milovníka sladkého. S kombinací čokoládové, citronové a tvarohové vrstvy vytvoříte koláč, který je nejen krásný na pohled, ale i bohatý na různé chutě. Ideální pro speciální příležitosti nebo jako víkendové pohoštění pro rodinu.

Zdroj: Han Ka

Co budeme potřebovat

  • 4 vejce
  • 1 Hera (máslo nebo margarín)
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek mléka
  • 1 tvaroh ve vaničce
  • 1 zakysaná smetana
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžíce rumu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • Čokoládová poleva
  • Kokos na posypání

Postup

1) Příprava těsta: Bílky vyšleháme do tuhého sněhu. Žloutky vyšleháme s moučkovým a vanilkovým cukrem a změklou Herou do pěny. Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, sníh z bílků a mléko, aby vzniklo řidší těsto.

2) Tvorba vrstev: Těsto rozdělíme na dvě poloviny. Do jedné poloviny přidáme kakao a rum, do druhé citronovou šťávu.

3) Příprava tvarohové vrstvy: Tvaroh smícháme se zakysanou smetanou, přidáme cukr dle chuti a asi 2 lžíce mléka, aby byla směs řidší.

4) Sestavení koláče: Na plech vyložený pečícím papírem nalijeme tmavé těsto, na to rozetřeme tvarohovou směs a na vrch nalijeme světlé těsto.

5) Pečení: Koláč pečeme v předehřáté troubě na 170 °C asi 50 minut, dokud není pečený.

6) Dekorace: Vychladlý koláč polijeme čokoládovou polevou a posypeme kokosem.

Servírování

Tříbarevný koláč podáváme vychladlý, ideálně několik hodin po upečení, aby se všechny chutě dobře spojily. Skvěle se hodí k odpolední kávě nebo čaji.

Tipy

  • Pro zvýraznění čokoládové chuti můžete do tmavého těsta přidat trochu instantní kávy.
  • Citronovou šťávu můžete nahradit pomerančovou pro jemnou variaci chuti.
  • Pokud máte rádi ovoce, můžete do tvarohové vrstvy přidat kousky čerstvého ovoce, například jahody nebo maliny.

Vyzkoušejte také:

Závěr

Kakaový koláč s tvarohovým krémem a čokoládovou polevou je dokonalým dokladem toho, jak jednoduché suroviny mohou vytvořit nádherný a chutný dezert. Tento recept přináší radost nejen z pečení, ale i z následného sdílení a pochutnávání si na koláči s blízkými.