Zdravý pomerančovo-mrkvový dort se sezamovými semínky s jemným krémem a oříšky představuje delikátní kombinaci zdravých ingrediencí s nádechem exotiky a křupavých oříšků. Dort je bohatý na vitaminy z mrkve a pomeranče a v spojení jemného krému z mrkvové a pomerančové šťávy nabízí svěží chuť a vůní. Pokud hledáte něco, čím byste osvěžili svou kolekci báječných receptů na dorty,, zde je skvělá volba.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Zdravý pomerančovo-mrkvový dort se sezamovými semínky s jemným krémem a oříšky
Co budeme potřebovat:
Mrkvovo-pomerančové těsto:
- 2 vaječné žloutky
- sladidlo
- kůra z 1 pomeranče
- šťáva z 1 malého pomeranče
- 2 lžíce mleté sezamové semínka
- 4 lžíce mleté kokosové lupínky
- 50ml olej bez zápachu
- 4 nastrouhané mrkve bez šťávy
- 3 vaječné bílky + špetka soli
Krém:
- mrkvová šťáva
- pomerančová šťáva
- 1 lžíce kukuřičný škrob
- 50 ml studená voda
- 1 žloutek
- sladidlo – podle chuti
Na zdobení:
- drcené vlašské oříšky – podle chuti
Jak budeme postupovat:
1. Mrkvovo-pomerančové těsto: Do mísy vložte vaječné žloutky, přisypte sladidlo, přidejte nastrouhanou kůru z pomeranče a přilijte čerstvou vyždímanou šťávu z pomeranče – vyšlehejte metličkou. Poté nasypte mleté sezamové semínky, mleté kokosové lupínky a nalijte olej – vyšlehejte/promíchejte a nakonec přimíchejte nastrouhané mrkve bez šťávy – pořádně promíchejte. Šťávu z mrkve sceďte, ale nevylívejte – nechte stranou.
2. Do jine mísy nalijte vaječné bílky a přidejte špetku soli. Vyšlehejte do bílé pěny, kterou postupně vmíchejte do mísy se strouhanou mrkví – pořádně promíchejte.
3. Výslednou směs těsta rozdělte na 2 stejné části a naneste je do forem na pečení na spodu vyložené alobalem.
4. Pečte v předehřáté troubě 25 minut při 185 °C. Po upečení je vyndejte z formy, odstraňte alobal.
5. Krém: Do hrnce nalijte čerstvou mrkvovou a pomerančovou šťávu, které ohřejte a přiveďte k varu.
6. Do malé misky nasypte kukuřičný škrob, který zalijte studenou vodu – promíchejte a vmíchejte žloutek. Směs vlijte do hrnce na sporáku, pokračujte ve vaření a míchejte po dobu 5 minut. Nakonec dochuťte sladidlem a odstavte z ohně, pak přelijte do misky a přikryjte fólií. Nechte vychladnout.
7. Na první část upečeného těsta naneste a pěkně rozetřete připravený jemný krém, pak přikryjte druhou částí těsta a znovu naneste a pěkně rozetřete jemný krém.
8. Na závěr ozdobte drcenými vlašskými ořechy a podávejte ho s láskou, velkou chutí a elánem.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!