Segedínská polévka se žbrďolkami představuje bohatý a sycený pokrm, který dokonale zahřeje v chladnějších dnech. Vychází z tradičních receptů středoevropské kuchyně a kombinuje v sobě výrazné chutě vepřového masa, kysaného zelí a pikantní klobásy. Díky své robustnosti a sytosti se stává oblíbenou volbou pro oběd nebo večeři. Přidání žbrďolek, malých knedlíčků z bramborákového těsta, pak dodává polévce originální twist a texturu. Připravte si tento útulný pokrm podle našeho návodu a dopřejte si kousek středoevropské tradice přímo u vás doma.
Co budeme potřebovat
Pro segedínskou polévku:
- 500 g vepřového plece, nakrájeného na kostky
- 250 g kysaného zelí
- 1 velká cibule, jemně nakrájená
- 1 lžíce mleté papriky
- 1 lžička uzené papriky
- 1 lžička pálivé papriky
- 2 kuličky nového koření
- 1 bobkový list
- 5 brambor, oloupaných a nakrájených
- 1.5 l vývaru
- 2-3 lžíce hladké mouky
- Olej nebo sádlo
- 1 dcl smetany
- Sůl, pepř
- 1 pikantní klobása, nakrájená a opečená
- Cibulová nať pro posypání
Pro žbrďolky (bramborákové knedlíčky):
- Bramborákové těsto podle oblíbeného receptu
Jak budeme postupovat
1) Příprava základu polévky: Na části oleje nebo sádla osmahneme cibuli do zlata, přidáme kostky masa a rychle opečeme. Osolíme, posypeme paprikou, přidáme 2/3 zelí, podlijeme vodou, přidáme koření a dusíme.
2) Brambory: Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme je a dáme stranou.
3) Jíška a dochucení: Ze zbytku oleje a mouky uděláme světlou jíšku, přidáme k masu, zalijeme vývarem a vaříme do změknutí. Před koncem vaření přidáme klobásu, zbytek zelí a brambory. Na závěr zjemníme smetanou a posypeme cibulovou natí.
4) Žbrďolky: Z bramborákového těsta usmažíme malé knedlíčky a přidáme je do polévky jako vložku.
Vyzkoušejte také:
Závěr
Segedínská polévka se žbrďolkami je vynikající pokrm, který přináší do vaší kuchyně kus středoevropské tradice. Je to sycený a hřejivý pokrm, který potěší všechny milovníky bohatých a pikantních chutí. Tento recept je ideální pro dny, kdy potřebujete něco opravdu výživného a chutného. Vychutnejte si tuto úžasnou kombinaci chutí a textur s rodinou a přáteli.