Vynikající segedínská polévka se žbrďolkami

Segedínská polévka se žbrďolkami představuje bohatý a sycený pokrm, který dokonale zahřeje v chladnějších dnech. Vychází z tradičních receptů středoevropské kuchyně a kombinuje v sobě výrazné chutě vepřového masa, kysaného zelí a pikantní klobásy. Díky své robustnosti a sytosti se stává oblíbenou volbou pro oběd nebo večeři. Přidání žbrďolek, malých knedlíčků z bramborákového těsta, pak dodává polévce originální twist a texturu. Připravte si tento útulný pokrm podle našeho návodu a dopřejte si kousek středoevropské tradice přímo u vás doma.

Zdroj: Pavel Klanica

Co budeme potřebovat

Pro segedínskou polévku:

  • 500 g vepřového plece, nakrájeného na kostky
  • 250 g kysaného zelí
  • 1 velká cibule, jemně nakrájená
  • 1 lžíce mleté papriky
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 lžička pálivé papriky
  • 2 kuličky nového koření
  • 1 bobkový list
  • 5 brambor, oloupaných a nakrájených
  • 1.5 l vývaru
  • 2-3 lžíce hladké mouky
  • Olej nebo sádlo
  • 1 dcl smetany
  • Sůl, pepř
  • 1 pikantní klobása, nakrájená a opečená
  • Cibulová nať pro posypání

Pro žbrďolky (bramborákové knedlíčky):

  • Bramborákové těsto podle oblíbeného receptu

Jak budeme postupovat

1) Příprava základu polévky: Na části oleje nebo sádla osmahneme cibuli do zlata, přidáme kostky masa a rychle opečeme. Osolíme, posypeme paprikou, přidáme 2/3 zelí, podlijeme vodou, přidáme koření a dusíme.

2) Brambory: Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme je a dáme stranou.

3) Jíška a dochucení: Ze zbytku oleje a mouky uděláme světlou jíšku, přidáme k masu, zalijeme vývarem a vaříme do změknutí. Před koncem vaření přidáme klobásu, zbytek zelí a brambory. Na závěr zjemníme smetanou a posypeme cibulovou natí.

4) Žbrďolky: Z bramborákového těsta usmažíme malé knedlíčky a přidáme je do polévky jako vložku.

Vyzkoušejte také:

Závěr

Segedínská polévka se žbrďolkami je vynikající pokrm, který přináší do vaší kuchyně kus středoevropské tradice. Je to sycený a hřejivý pokrm, který potěší všechny milovníky bohatých a pikantních chutí. Tento recept je ideální pro dny, kdy potřebujete něco opravdu výživného a chutného. Vychutnejte si tuto úžasnou kombinaci chutí a textur s rodinou a přáteli.