Představujeme vám lahodný koláč, který si získá vaše srdce svou okouzlující kombinací zakysané smetany, džemu, pusinek, vlašských oříšků a máslového krému. Tento recept slibuje nejen skvělou chuť, ale i jedinečný zážitek pro vaše chuťové buňky. Pojďte se nechat hýčkat touto lahodnou dobrotou!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Okouzlující koláč ze zakysané smetany, džemu, pusinek, vlašských oříšku a máslového krému
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 200 g máslo
- 50 g moučkový cukr
- 6 vaječné žloutky
- 2 lžičky zakysaná smetana
- 500 g mouka
- 0,5 lžičky prášek do pečiva
Plnění:
- ovocný džem – podle chuti
Pusinky:
- 6 vaječné bílky
- 230 g cukru
- 1 lžička kukuřičný škrob
Ostatní:
- 100 g drcené vlašské ořechy – na posypání
Krém:
- 2 vejce
- 100 g cukru
- 40 g kukuřičný škrob
- 500 ml mléko
- 200 g máslo
Jak budeme postupovat:
1. Těsto: Do mísy dejte máslo a přisypte moučkový cukr – vyšlehejte a během šlehání postupně přidávejte vaječné žloutky. Poté přidejte zakysanou smetanu – šlehejte a nakonec nasypte mouku s práškem do pečiva. Dobře promíchejte a vypracujte ručně těsto.
2. Následně těsto položte na pergamen, druhým přikryjte a rozválejte pomocí válečka do velkého obdélníku, pak zarovnejte okraje, uhlaďte rukou a položte na plech o rozměru 35 x 30 cm. Nakonec rozprostřete ovocný džem (podle chuti).
3. Pusinky: Do velké mísy nalijte vaječné bílky – šlehejte, poté během šlehání postupně přisypávejte cukr a nakonec nasypte kukuřičný škrob – pořádně vyšlehejte do krásné bílé pěny.
4. Výsledné pusinky naneste a pěkně rozetřete na džem a posypejte drcenými vlašskými ořechy.
5. Pečte v předehřáté troubě 30-35 minut při 175 °C. Po upečení nechte vychladnout a překrojte na polovinu.
6. Krém: Do hrnce rozklepněte vejce a nasypte cukr – vyšlehejte, poté přisypte kukuřičný škrob a postupně ve fázích přilévejte mléko. Míchejte a vařte na mírném ohni do zhoustnutí. Po uvaření přendejte do misky a přikryjte fólií – nechte vychladnout.
7. Získaný vychladlý krém jemně vyšlehejte a vmíchejte ho do vyšlehané máslové pěny – pořádně vyšlehejte.
8. Vyšlehaný krém naneste, pěkně rozetřete a uhlaďte na polovinu upečeného těsta a přikryjte druhou polovinou těsta – uložte na 5-7 hodin do lednice.
Okouzlující koláč ze zakysané smetany, džemu, pusinek, vlašských oříšku a máslového krému podávejte s láskou, velkou chutí a grácií.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!