Opravdu skvělá horká pochoutka pro celou rodinu! Navíc Vám stačí jen mleté maso a brambory. Tento masový nákyp můžete připravit k obědu nebo večeři. Je chutný a sytý. Vaří se 25-30 minut a zbytek můžete nechat na troubě. Připravme ji společně!
Co budeme potřebovat:
- 200 g mletého masa
- 500 g brambor
- 75 g rýže
- jedna mrkev
- jedna cibule
- 450 ml vody
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2-3 polévkové lžíce smetany
- 150 g sýra
- 1 lžička soli (nebo podle chuti)
- mletý černý pepř – podle chuti
- 2-3 stroužky česneku
- 3-4 lžíce oleje
Jak budeme postupovat:
1. Připravte složení masa: Rýži omyjte. Vložte ji do cedníku a počkejte, až z ní odteče voda.
2. Cibuli nakrájejte na kostičky a mrkev nastrouhejte na velkém struhadle. Smažte je na 3-4 lžících oleje na mírném ohni do měkka. Nechte vychladnout.
3. Mleté maso vložte do hluboké mísy. Přidejte opranou rýži, osmaženou zeleninu, česnek prolisovaný lisem na česnek a ½ lžičky soli (nebo podle chuti). Velmi dobře promíchejte.
4. Ze vzniklé směsi vytvarujte kuličky (na jednu kuličku asi 1 polévková lžíce směsi). Vložte je do hlubokého podnosu.
5. Nakrájejte brambory na tenká kolečka.
6. Kolečka brambor položte kolmo mezi masové kuličky.
7. Pečte 15 minut v troubě vyhřáté na 200 °C.
8. Připravte omáčku: Smíchejte zakysanou smetanu, rajčatový protlak, ½ lžičky soli (nebo podle chuti), mletý černý pepř podle chuti a vodu.
- Vyjměte pánev z trouby a nalijte do ní omáčku.
10. Pečte dalších 50 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
11. Sýr nastrouhejte na velkém struhadle. Posypte jím povrch a pečte dalších 15 minut při 180 °C.
Přejeme vám dobrou chuť.