Pokud i vy patříte mezi milovníky sladkých rolád, pak jste na správném místě! Dnes si připravíme makovou roládu s oříšky, tvarohovým krémem a bílou polevou. Tahle roláda vás osloví jemnou chutí i svou jednoduchou a rychlou přípravou, takže se stane skvělým pohoštěním pro nečekané návštěvy. Sladkou tečku v podobě chutného moučníku ocení všichni a se šálkem skvělé kávy si budete připadat jako na obláčku.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Maková roláda s oříšky, tvarohovým krémem a bílou polevou
Co budeme potřebovat:
Makové těsto:
- 200 g mletý mák + vroucí voda
- 3 vaječné bílky + špetka soli
- 3 žloutky
- 100 g drcené vlašské ořechy
- 100 g mandlí
- 6 lžic práškový erytritol (sladidlo) – podle chuti
- 30 g rozpuštěné vychladlé máslo
Krém:
- 4 vaječné bílky + špetka soli
- 100 g bílý tučný tvaroh
- 4 žloutky
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- vanilka – podle chuti
- 2 lžíce práškový erytritol (podle chuti)
Poleva:
- 40 g inulinu (přírodní vláknina) + 2 lžíce teplá voda + 1 lžíce citronová šťáva
Na zdobení:
- citronová kůra (může být aj pomerančová kůra)
Jak budeme postupovat:
1. Makové těsto: Do mísy nasypejte mletý mák a zalijte vroucí vodou – nechte 30 minut odpočívat.
2. Po 30 minutách přelijte do misky vyložené utěrkou nebo gázou a z máku vymačkejte přebytečnou tekutinu.
3. Do misky vlijte vaječné bílky a přidejte špetku soli – vyšlehejte do tuhé pěny.
4. Následně do mísy s mákem vlijte žloutky, přisypte drcené vlašské ořechy, mandle a práškový erytritol (podle chuti) – dobře promíchejte. Nakonec nalijte rozpuštěné vychladlé máslo a vmíchejte vyšlehanou bílkovou pěnu – pořádně promíchejte.
5. Výsledně těsto naneste na plech vyložený pergamenem, rovnoměrně rozetřete a vrch zarovnejte.
6. Krém: Do mísy od robotického mixéru vlijte vaječné bílky a přidejte špetku soli – vyšlehejte do tuhé pěny. Potom do jiné mísy dejte tvaroh, přidejte žloutky, nasypte prášek do pečiva, dochuťte vanilkou a práškovým erytritolem – rozmixujte ručním mixérem do hladka a nalijte do vyšlehané pěny – jemně promíchejte.
7. Získaný krém naneste na makové těsto, pěkně rozetřete a zarovnejte vrch.
8. Pečte v předehřáté troubě 20-25 minut při 180 °C. Po upečení nechte 15 minut vychladnout v mírně pootevřené troubě, poté položte na stůl, přikryjte utěrkou a otočte.
9. Potom jemně odstraňte pergamen a teplé těsto s krémem srolujte do rolády – nechte zavinuté v utěrce asi 1 hodinu.
10. Poleva: Do misky nasypejte inulin, zalijte teplou vodou a přilijte citronovou šťávu – míchejte poctivě. Inulin docela rychle tuhne.
11. Výslednou polevou pokryjte povrch rolády a ozdobte-posypejte citronovou kůrou.
12. Podávejte ji s láskou, velkou chutí, radostí a nadšením.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!