Hledáte skvělou inspiraci na sladký dezert a milujete kynuté ovocné koláče? Pokud ano, jste na správném místě! Určitě Vás potěšíme dnešním receptem na kynutý borůvkový koláč s drobenkou s jednoduchou a rychlou přípravou. Výsledek Vás určitě nadchne a budete ho dělat častěji! Se šálkem kávy nebo čaje si budete připadat jako na obláčku.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Kynutý borůvkový koláč s drobenkou
Co budeme potřebovat:
Příprava kvásku – těsto:
- 30 g čerstvé droždí + 1 lžička moučkový cukr + 250 ml vlažné mléko – KVÁSEK
- 500 ml hladká mouka
- 2 žloutky
- špetka soli
- 60 g cukru
- 100 g měkké máslo
- 1 vanilkový cukr
Plnění:
- 0,5 kg – 1 kg čerstvé borůvky (podle chuti)
Ostatní:
- 1 žloutek/vejce + 1 lžíce mléka – na potíraní těsta (okraje)
Drobenka:
- 200 g hladká mouka
- 200 g moučkový cukr
- 100 g máslo
Jak budeme postupovat:
1. Příprava kvásku: Do menší nádobky rozdrobte čerstvé droždí, přisypejte moučkový cukr a zalijte vlažným mlékem. Přikryjte fólií a nechte 5-10 minut vzejít kvásek.
2. Těsto: Do mísy nasypejte hladkou mouku a udělejte důlek, do kterého vlijte kvásek. Přidejte špetku soli, cukr, přidejte měkké máslo a vanilkový cukr – vypracujte těsto.
3. Následně vypracované těsto vyválejte pomocí válečka na papír na pečení, zarovnejte okraje a položte na plech. Přikryjte utěrkou a nechte 20 minut odležet.
4. Plnění: Čerstvé borůvky opláchněte pod tečoucí vodou a nechte chvíli stranou.
5. Drobenka: Do mísy nasypejte hladkou mouku, moučkový cukr a přidejte máslo. Rozdrobte těsto ručně na drobenku.
6. Konce těsta potřete rozšlehaným žloutkem smíchaným s mlékem, pak do středu rozprostřete opláchnuté čerstvé borůvky a posypejte připravenou drobenkou.
7. Pečte v předehřáté troubě 30 minut při 170 °C.
Kynutý borůvkový koláč s drobenkou po upečení podávejte s láskou, velkou chutí a radostí.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!