Lepkavé a mastné usazeniny mizí před očima: Jednoduchý trik, díky kterému se bude vše lesknout čistotou a krásně vonět

Úklid kuchyně může přinést řadu výzev, zejména když jde o boj s lepkavými usazeninami na horních skříňkách. Tyto usazeniny mohou být velmi obtížné odstranit a v obchodech často nenajdeme žádné speciální prostředky určené přímo na tento problém. Avšak nevěšte hlavu! Existuje domácí čisticí prostředek, který si s mastnými usazeninami hravě poradí, a co je nejlepší, nepoškodí povrch vaší kuchyně.

Zdroj: istock.com

Tento skvělý recept využívá alkohol s minimálním obsahem 40 %, což znamená, že můžete použít téměř jakýkoli druh alkoholu, který máte doma. K přípravě čistícího roztoku budete potřebovat:

  • 2 polévkové lžíce alkoholu
  • 1 polévkovou lžíci vody
  • 1 čajovou lžičku jakéhokoliv mycího prostředku (tekuté mýdlo, saponát apod.)

Postup je velmi jednoduchý: do misky nalijte alkohol, přidejte vodu a následně mycí prostředek. Pokud použijete čistý líh, je dobré ho ředit vodou, ale v případě 40% alkoholu to není nutné. Směs můžete aplikovat buď pomocí láhve s rozprašovačem, nebo ji nanést běžnou houbou. Po aplikaci na povrch počkejte 5 minut a poté odstraňte hadříkem, který pravidelně oplachujte ve vodě, a vaše skříňky budou vypadat jako nové.

Zdroj: istock.com

Pro ty, kteří hledají ještě účinnější řešení na opravdu zatvrzelé mastné usazeniny, zde máme další tip. Tento recept zahrnuje použití jedlé sody, saponátu, oleje, octa a citronu:

  • 200–300 g jedlé sody
  • 3 lžíce saponátu na nádobí nebo tekutého mýdla
  • 2 lžíce oleje
  • 60 ml octa
  • 2 vytištěné citrony

Vše smíchejte dohromady, dokud nezískáte tekutou směs. Tuto směs poté nanesete na zamaštěné povrchy a necháte působit 5 minut. Po uplynutí této doby povrch vyčistěte houbičkou a nakonec setřete měkkým vlhkým hadříkem. Tento postup nejenže odstraní mastnotu, ale zanechá vaši kuchyňskou linku nádherně čistou, bez mastnoty a usazených nečistot, s příjemným citrusovým aroma.

Proč dávat houbičku na nádobí do lednice? Výsledek je perfektní

Použitím těchto jednoduchých, avšak účinných domácích čistících receptů se můžete vyhnout používání škodlivé chemie a zároveň chránit životní prostředí. Navíc výsledný efekt čisté a voňavé kuchyně stojí za to!