Představte si jedinečnou kombinaci kakaových chutí, krémové textury a křupavých oříšků, která rozproudí vaše chuťové buňky. Pěnový kakaovo-oříškový dort s čokoládovým mascarpone krémem není jen obyčejným dezertem, ale skutečným zážitkem pro vaše chutě. Připravte se na okouzlující dobrodružství v říši sladkostí!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Pěnový kakaovo-oříškový dort s čokoládovým mascarpone krémem
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 4 vaječné bílka
- 4 žloutky
- 4 lžíce cukru
- 3 lžíce mouky
- 1/2 prášku do pečiva
- 2 lžíce kakaový prášek
- 100 g pražené nasekané lískové oříšky
Impregnace:
- horké mléko – na namáčení sušenek
Krém:
- 400 g sýr mascarpone
- 120 g čokoláda
- 200 g čokoládovo-oříšková pomazánka (Nutella)
- 500 ml smetana ke šlehání
Poleva:
- 150 g mléčná čokoláda
- 150 ml smetana ke šlehání
- 50 g smažené sekané lískové oříšky
Jak budeme postupovat:
1. Nejprve smíchejte suché přísady: mouka, prášek do pečiva a kakaový prášek.
2. Těsto: Do jedné mísy rozklepněte vejce a jen bílky vyšlehejte do nadýchané bílé pěny.
3. Do druhé mísy dejte žloutky a přisypte cukr – vyšlehejte do pěny. Dále nasypte smíchané suché přísady – promíchejte a vmíchejte pražené nasekané lískové oříšky.
4. Výsledně těsto nalijte do formy bez dna vystlané pergamenem, která je položená na podnose.
5. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C podle potřeby, upečenost zkontrolujte párátkem a upečené těsto impregnujte teplým mlékem
6. Krém: Do další mísy dejte mascarpone, přidejte čokoládu, čokoládovo-oříškovou pomazánku a nalijte smetana ke šlehání. Pořádně vyšlehejte do nadýchaného pěnového krému, který pěkně rozetřete a uhlaďte na těsto ve formě.
7. Do malé misky vsypejte nalámanou mléčnou čokoládu a přilijte smetanu ke šlehání. Rozpusťte v mikrovlnce nebo na páře – promíchejte a vmíchejte smažené sekané lískové oříšky.
8. Získanou polevu rozetřete na krém a uložte na pár hodin do lednice na ztuhnutí.
9. Po ztuhnutí vyndejte dort z formy a nakrájejte na kostky.
Pěnový čokoládovo-oříškový dort se smetanovo-čokoládovým mascarpone krémem podávejte s láskou, velkou chutí a elegancí.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!