Vaše myčka či pračka zapáchá? Tyto levné domácí přípravky je spolehlivě vyčistí

V každé domácnosti se čas od času setkáme s nepříjemným překvapením – zapáchající pračkou nebo myčkou. Tento problém může být nejen nepříjemný, ale také může negativně ovlivnit čistotu a svěžest vašeho prádla. Naštěstí existují účinné a cenově dostupné způsoby, jak se tohoto problému zbavit pomocí běžně dostupných domácích přípravků.

Zdroj: Istock.com

Jak na zapáchající pračku?

Základem problému jsou často bakterie a plísně, které najdou ideální prostředí ve vlhku a teple vaší pračky. K jejich přemnožení může dojít v důsledku praní na nízké teploty nebo kvůli vlhkému prostředí, kde je pračka umístěna. Naštěstí existuje jednoduché řešení:

Ocet a Kyselina Citrónová: Smíchejte tři litry octa a dva balíčky kyseliny citrónové, nalijte do pračky a pusťte cyklus na 90°C. Program přerušte před dokončením a nechte horký roztok působit přes noc. Opakujte postup a po několika hodinách nechte program dokončit.

Čištění Nádržky a Těsnění: Použijte stejnou směs pro čištění nádržky na prací prostředek a gumového těsnění. Pro dokonalé vyčištění použijte kombinaci Sava a teplé vody.

Zdroj: Istock.com

Co dělat, pokud zapáchá myčka?

Podobně jako u pračky, i myčku může trápit zápach způsobený znečištěným filtrem nebo usazeninami jídla. Zde jsou osvědčené tipy na její vyčištění:

Jedlá Soda: Vložte plný šálek jedlé sody do spodní části myčky a spusťte oplachový cyklus.

Ocet: Skleničku octa dejte do nádobky na mycí prostředek a tři šálky octa na dno myčky. Zapněte program na vysoké teploty.

Kyselina Citrónová: Po mytí a vypuštění vody nasypte do myčky 20 gramů kyseliny citrónové a spusťte mycí cyklus.

Zdroj: Istock.com

 

https://primainspirace.cz/2024/02/16/jen-ocet-a-1-lzice-obycejneho-solamylu-smichejte-a-pouzivejte-cely-rok-trik-ktery-funguje-lepe-nez-chemie-z-obchodu/

Prevence a údržba pro budoucnost

Aby se problémy s nepříjemným zápachem neopakovaly, je důležité dodržovat pravidelnou údržbu a preventivní opatření:

  • Používejte změkčovače vody proti vodnímu kameni.
  • Jako aviváž používejte ocet, který působí proti bakteriím a zápachu.
  • Po každém praní nechávejte dvířka pračky otevřená a vyprané prádlo ihned vyndejte.
  • Pravidelně čistěte filtr a spodní část myčky.
Zdroj: Istock.com

https://primainspirace.cz/2024/02/15/perfektni-hotelovy-trik-pro-cistou-a-vonavou-toaletu-bez-chemie-s-leskem-cistoty/

Závěr

Nepříjemný zápach z vaší pračky nebo myčky nemusí být neřešitelným problémem. S pomocí jednoduchých, levných a ekologických řešení můžete své spotřebiče udržet v čistotě a bez zápachu. Pravidelná údržba a používání přírodních čistících prostředků nejenže prospívá životnímu prostředí, ale také zajišťuje, že vaše domácnost zůstane čistá a svěží.