Nadcházející Velikonoce mohou být oslavou sladkosti a radosti, a co by mohlo být lepším způsobem, jak oslavit tento svátek než s dokonalým dezertem? Představte si lákavou kombinaci karamelu, ořechů a svěžího tvarohu, spojenou v jediném lahodném koláči. Velikonoční karamelovo-ořechový koláč s tvarohem není jen dezert, je to skutečná pochoutka.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Velikonoční karamelovo-ořechový koláč s tvarohem
Co budeme potřebovat:
Pro těsto:
- 4 bílky
- špetka soli
- 8 g vanilkového cukru
- 150 g cukru
- 4 žloutky
- 120 g mletých ořechů
- 1 lžička prášku do pečiva
Karamel:
- 100 g cukru
- 100 g horké smetany se 33% tuku
- 25 g másla
Tvarohový krém:
- 300 g tvarohu nebo krémového sýra
- 100 g smetany se 33% tuku
- 150 g vlašských ořechů
Jak budeme postupovat:
1. V hlubší míse ušlehejte bílky s vanilkovým cukrem a špetkou soli do tuha. Postupně, za stálého šlehání, přidávejte krystalový cukr. Následně začleňujte žloutky.
2. Do směsi vmíchejte jemně mleté vlašské ořechy spolu s práškem do pečiva.
3. Připravené těsto nalijte do formy o rozměru 18×28 cm, kterou jste vysteleli papírem na pečení. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 25 minut.
4. Mezitím si připravte karamel: Na pánvi postupně rozpouštějte cukr. Když je téměř úplně rozpuštěný, opatrně přilijte horkou smetanu a přidejte máslo. Důkladně promíchejte pak přelijte do jiné mísy, zakryjte a nechte karamel vychladnout.
5. Upečené těsto přetočte a opatrně odstraňte pečící papír.
6. Na přípravu krému v hlubší míse smíchejte tvaroh nebo krémový sýr se smetanou a nechte směs ztuhnout v lednici minimálně 4 hodiny.
7. Po vychladnutí zkombinujte krém s karamelovou směsí a rovnoměrně ho naneste na vychladlý koláč.
8. Vlašské ořechy jemně opečte na suché pánvi a následně je hrubě nakrájejte.
9. Hotový zákusek posypte opečenými ořechy a podávejte.
Hotovo! Dobrou chuť!