Zapečené “stromečky” květáku se smetanovými houbami a mozzarellou

Připravte si zapečené “stromečky” květáku se smetanovými houbami a posypané roztékající se mozzarellou. Tento recept je dokonalou volbou pro ty, kteří hledají chutný a zároveň vizuálně působivý způsob, jak servírovat zeleninu. Pojďme na recept!

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Zapečené stromečky květáku se smetanovými houbami a mozzarellou
Zdroj: KAZAN

Zapečené stromečky květáku se smetanovými houbami a mozzarellou

Co budeme potřebovat:

  • 1 květák
  • rostlinný olej + máslo – na smažení
  • sůl – podle chuti
  • černý mletý pepř – podle chuti

Směs:

  • 500 g žampiony
  • 1 cibule
  • rostlinný olej – na smažení
  • sůl – podle chuti
  • černý mletý pepř – podle chuti
  • 100 g zakysaná smetana
  • 50 g voda

Ostatní:

  • 100 g sýr mozzarella – na posypání
  • čerstvý kopr a petrželka – na zdobení

Jak budeme postupovat:

1. Květák překrojte na 1/2 a z poloviny krájejte “stromečky” květáku, které položte do pánve s rozehřátým olejem a máslem. Dochuťte solí a černým mletým pepřem. Smažte na mírném ohni 3-4 z obou stran dozlatova a po upečení nechte chvíli stranou.

Zapečené stromečky květáku se smetanovými houbami a mozzarellou
Zdroj: KAZAN
Zapečené stromečky květáku se smetanovými houbami a mozzarellou
Zdroj: KAZAN

2. Do pánve vložte nakrájené žampiony na půlměsíce a přidejte nakrájenou cibuli nadrobno. Dochuťte solí, černým mletým pepřem a pokapejte olejem. Smažte společně na mírném ohni, pak přidejte zakysanou smetanu a přilijte vodu. Dobře promíchejte a nechte vařit na mírném ohni.

Zapečené stromečky květáku se smetanovými houbami a mozzarellou
Zdroj: KAZAN
Zapečené stromečky květáku se smetanovými houbami a mozzarellou
Zdroj: KAZAN
Zapečené stromečky květáku se smetanovými houbami a mozzarellou
Zdroj: KAZAN
Zapečené stromečky květáku se smetanovými houbami a mozzarellou
Zdroj: KAZAN

3. Smažené květáky položte na plech vyložený pergamenem, poté rozetřete na ně žampionovou směs a posypte strouhanou mozzarellou.

Zapečené stromečky květáku se smetanovými houbami a mozzarellou
Zdroj: KAZAN
Zapečené stromečky květáku se smetanovými houbami a mozzarellou
Zdroj: KAZAN

4. Pečte v předehřáté troubě 15 minut při 180 °C.

5. Na závěr je posypejte nasekaným čerstvým koprem a petrželkou a podávejte je hlavně s láskou a velkou chutí.

Zapečené stromečky květáku se smetanovými houbami a mozzarellou
Zdroj: KAZAN
Zapečené stromečky květáku se smetanovými houbami a mozzarellou
Zdroj: KAZAN

Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!

VIDEO NÁVOD: