Připravte si zapečené “stromečky” květáku se smetanovými houbami a posypané roztékající se mozzarellou. Tento recept je dokonalou volbou pro ty, kteří hledají chutný a zároveň vizuálně působivý způsob, jak servírovat zeleninu. Pojďme na recept!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Zapečené stromečky květáku se smetanovými houbami a mozzarellou
Co budeme potřebovat:
- 1 květák
- rostlinný olej + máslo – na smažení
- sůl – podle chuti
- černý mletý pepř – podle chuti
Směs:
- 500 g žampiony
- 1 cibule
- rostlinný olej – na smažení
- sůl – podle chuti
- černý mletý pepř – podle chuti
- 100 g zakysaná smetana
- 50 g voda
Ostatní:
- 100 g sýr mozzarella – na posypání
- čerstvý kopr a petrželka – na zdobení
Jak budeme postupovat:
1. Květák překrojte na 1/2 a z poloviny krájejte “stromečky” květáku, které položte do pánve s rozehřátým olejem a máslem. Dochuťte solí a černým mletým pepřem. Smažte na mírném ohni 3-4 z obou stran dozlatova a po upečení nechte chvíli stranou.
2. Do pánve vložte nakrájené žampiony na půlměsíce a přidejte nakrájenou cibuli nadrobno. Dochuťte solí, černým mletým pepřem a pokapejte olejem. Smažte společně na mírném ohni, pak přidejte zakysanou smetanu a přilijte vodu. Dobře promíchejte a nechte vařit na mírném ohni.
3. Smažené květáky položte na plech vyložený pergamenem, poté rozetřete na ně žampionovou směs a posypte strouhanou mozzarellou.
4. Pečte v předehřáté troubě 15 minut při 180 °C.
5. Na závěr je posypejte nasekaným čerstvým koprem a petrželkou a podávejte je hlavně s láskou a velkou chutí.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!