Jen ocet a 1 lžíce obyčejného Solamylu: Smíchejte a používejte celý rok – trik, který funguje lépe než chemie z obchodu!

Zdroj: istock.com

V dnešní době, kdy se stále více snažíme omezit používání chemických prostředků ve svých domovech, se objevují jednoduché, avšak účinné metody čištění, které jsou šetrné k životnímu prostředí a zároveň peněžence. Jednou z takových je použití kombinace octa a bramborového škrobu, známého také jako Solamyl. Tento článek vám představí, jak tento jednoduchý, ale geniální trik může nahradit mnohé chemické čistící prostředky a stát se vaším každodenním pomocníkem v boji proti nečistotě a plísni.

Zázračná kombinace proti nečistotě

Představte si čistící prostředek, který je tak univerzální, že jej můžete použít na prakticky jakýkoliv lesklý povrch ve vašem domě – od dlaždic, přes umyvadla a vany, až po okna a skleněné plochy. Tento prostředek nejenže přináší nevídaný lesk, ale také působí jako prevence proti plísni. A co víc, jeho výroba vás vyjde jen na pár centů.

Jak na to?

Základním pravidlem je smíchat 1 šálek vody s 1 šálkem bílého octa a přidat 1 lžíci bramborového škrobu, Solamylu. Tuto směs nastříkejte na požadovaný povrch a omyjte jako obvykle. Výsledkem bude lesklý a čistý povrch bez šmouh, který vydrží čistý podstatně déle než při použití tradičních čistících prostředků.

Zdroj: istock.com

Další využití solamylu v domácnosti:

Bramborový škrob však má mnohem širší využití, než jen jako součást domácího čistícího prostředku:

Proti mravencům: Směs rozdrcené bílé křídy a škrobu půl na půl efektivně odstraňuje mravence.

Pro zelenější trávník: Směs koly light, šálku kukuřičného škrobu a saponátu, zředěná ve vodě, dodá vašemu trávníku zdravou zeleň.

Suché praní: Bramborový škrob může fungovat jako suchý šampon pro oblečení.

Čištění stříbra a dřevěného nábytku: Pasta z škrobu a vody vyčistí stříbro a odstraní zbytky laku z dřevěného nábytku.

Odstraňování mastných skvrn: Na kožené pohovce či čalounění pomůže škrob smíchaný s vodou.

Pomocník při žehlení: Rozprašovač s vodou a škrobem usnadní žehlení.

Proti zápachu v botách: Nasypání škrobu do bot přes noc odstraní zápach.

Péče o kožešinu zvířat a pokožku: Bramborový škrob zajistí lesklou srst a může sloužit i jako maska pro krásnou pokožku.

Odstranění plísně na knihách: Škrob mezi stránkami knih absorbuje vlhkost a brání tvorbě plísně.

Uvolnění uzlů a léčba spálenin: Škrob usnadňuje uvolnění uzlů a pomáhá při léčbě spálenin či poštípání od komárů.

https://primainspirace.cz/2024/02/15/perfektni-hotelovy-trik-pro-cistou-a-vonavou-toaletu-bez-chemie-s-leskem-cistoty/

Závěr

Ocet a bramborový škrob, Solamyl, představují nejen ekonomickou, ale především ekologicky šetrnou alternativu k běžně dostupným chemickým čistícím prostředkům. Tento jednoduchý trik nejenže přináší úžasné výsledky v čistotě a lesku vašeho domova, ale také nabízí širokou škálu dalších aplikací, které usnadňují každodenní domácí práce a péči o sebe i o naše blízké. Přestaňte utrácet za drahé chemické prostředky a vyzkoušejte tento zázračný trik, který funguje lépe než jakákoli chemie z obchodu.