Oslavte jar s naším receptem na šťavnatý třešňový dort s tvarohovým krémem a pudinkem se želé. Tento lahodný dezert slibuje nejen potěšení pro oko, ale především nezapomenutelný chuťový zážitek, kde se snoubí sladkost zralých třešní, jemnost tvarohového krému a unikátní textura pudinku se želé. Ideální pro oslavy, rodinné večeře nebo jen jako odpolední rozmar.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Třešňový dort s tvarohovým krémem a pudinkem se želé
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 5 vajec
- 120 g cukru
- špetka soli
- 1 balíček (8 g) vanilkový cukr
- 170 g mouky
- 1 lžička prášek do pečiva
- 2 lžíce teplé vody
Třešňový pudink:
- 250 ml šťáva z višní
- 20 g kukuřičný škrob
- 50 g cukru
Plnění:
- třešňový/jahodový džem
Krém:
- 300 g smetanový tvaroh
- 250 ml smetany ke šlehání
- 1 lžička vanilkový extrakt
- třešňový pudink
Poleva:
- 3 plátky želatiny (5 g)
- 350 g třešní
- 250 ml červené šťávy (zbylé třešně + např. šťáva z červených bobulí)
- cukr – podle chuti
Na zdobení a posypání:
- zbylý krém + pomleté těsto
Jak budeme postupovat:
1. Těsto: Do mísy rozklepněte vejce, přisypte cukr, přidejte špetku soli a dochuťte vanilkovým cukrem. Pak přidejte prosátou mouku s práškem do pečiva. Dále míchejte a nakonec přilijte teplou vodu – pořádně promíchejte a vypracujte těsto.
2. Následně těsto naneste do formy vyložené pergamenem o rozměru 18 x 28 cm, pěkně rozetřete a uhlaďte.
3. Pečte v předehřáté troubě 25-30 minut při 170 °C (horní a dolní ohřev) a po upečení odstraňte pergamen.
4. Třešňový pudink: Do mísy sceďte třešňový kompot, čistou šťávu přelijte do jiné mísy, poté do hrnce a přisypte kukuřičný škrob. Vařte na mírném ohni a nasypte cukr – míchejte a vařte do jemného třešňového pudinku a pak nechejte vychladnout.
5. Z upečeného těsta odřízněte vrchní nerovnou část, pomelte v mixéru a odložte na závěrečné zdobení. Zbylé těsto překrojte podélně na polovinu.
6. Spodní díl těsta položte do formy vyložené dortovou fólií a potřete třešňovým nebo jahodovým džem.
7. Krém: Do jiné mísy dejte smetanový tvaroh a přilijte smetanu ke šlehání. Vyšlehejte a vmíchejte třešňový vychladlý pudink. Pokračujte ve šlehání. Trochu hotového krému si nechte na zdobení.
8. 1/2 výsledného krému naneste, pěkně rozetřete na džem a přikryjte druhou 1/2 těsta – znovu rozetřete a uložte do lednice na 30 minut.
8. Poleva: Do studené vody vložte plátky želatiny a nechte několik minut odstát.
9. Do malého hrnce dejte třešně, které zalijte šťávou a dochuťte cukrem. Jemně promíchejte a krátce povařte na mírném ohni.
10. Po uvaření třešně odstavte, přidejte k nim vymačkanou želatinu a míchejte, dokud se nerozpustí – nechte chvíli odležet.
11. Jakmile začne želírovat, přelijte ní povrch dortu. Pak uložte na 3 hodiny do lednice na ztuhnutí.
12. Potom dort vyndejte z lednice, odstraňte dortovou fólii a potřete boky zbylým krémem a ozdobte pomletým těstem.
Šťavnatý třešňový dort s tvarohovým krémem a pudinkem podávejte hlavně s láskou, radostí a půvabem.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!