Představujeme vám snadný a rychlý recept na jemný kynutý koláč, který vás okouzlí svou vanilkovou vůní a sladkou cukrovou posypkou. Tento koláč je ideální volbou pro každého, kdo si chce dopřát něco sladkého, aniž by strávil hodiny v kuchyni. Perfektní pro nedělní snídani, odpolední kávu nebo jako překvapení pro návštěvu. Připravte si s námi tento lahodný dezert, který zaručeně rozveselí vaše chuťové pohárky a přinese úsměv na tváře vašich blízkých.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Jemný kynutý koláč s vanilkovou vůní a cukrovou posypkou
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 20 g čerstvé droždí
- 200 ml vlažné mléko
- 3 lžíce mouky
- 2 lžíce cukru
- 470 g mouky
- 125 g rozpuštěné máslo (pokojové teploty)
- 2 vejce
- olej – podle potřeby
- špetka soli
- 1 lžička vanilkový extrakt
Máslová směs:
- 125 g cukru
- 50 g másla
Ostatní:
- máslo – na vymazání formy
- mouka – na vysypání formy
- cukr – na posypání formy
Na zdobení a posýpání:
- hnědý cukr
Jak budeme postupovat:
1. Těsto: Do mísy rozdrobte čerstvé droždí, přilijte vlažné mléko, přisypte 3 lžíce mouky a cukr – promíchejte, přikryjte fólií a nechte 10-15 minut kynout na teplém místě.
2. Po vykynutí odstraňte folii a přendejte do mísy od robotického mixéru, přisypte mouku, přilijte rozpuštěné máslo pokojové teploty, rozklepněte vejce, přidejte špetku soli a vanilkový extrakt – vypracujte těsto.
3. Mísu následně přikryjte fólií – nechte 30 minut kynout na teplém místě.
4. Vnitřek formy na pečení vymažte máslem a vysypte moukou.
5. Vykynuté těsto jemně rukama rozložte do formy, přikryjte fólií a nechte 30 minut kynout na teplém místě. Měli by jste získat krásné nadýchané a pružné těsto.
6. Máslová směs: Mezitím do misky nasypte cukr a přidejte máslo – rozmíchejte.
7. Po vykynutí nadýchaného jemného těsta z formy odstraňte fólii, pak pomocí špejle vytvarujte důlky pěkně vedle sebe a naplňte je máslovou směsí.
8. Ná závěr posypte hnědým cukrem a pečte v předehřáté troubě 30 minut při 180 stupních celzia.
Jemný kynutý koláč s vanilkovou vůní a cukrovou posypkou po upečení podávejte s láskou, velkou chutí a radostí.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!