Na vepřových řízcích připravených podle tohoto receptu si pochutná celá vaše rodina. Maso je velmi šťavnaté a křehké a v kombinaci se zeleninou a sýrem navrch chutná skvěle. Doporučujeme vám, abyste si tyto lahodné zapékané vepřové řízky se zeleninou a sýrem připravili také!
Zapékané vepřové řízky se zeleninou a sýrem
Co budeme potřebovat:
- 500 g brambor
- půl lžičky soli
- 700 g vepřového masa
- půl lžičky koření na vepřové maso
- mletý černý pepř (podle chuti)
- 1/3 lžičky sušeného česneku
- 200 g žampionů
- 1 cibule
- 2 lžíce slunečnicového rostlinného oleje
- 1 kostka másla + 2 lžíce mléka
- 2 rajčata
- 1 vejce
- mouka
- 120 g strouhaného sýra
- 5 lžic zakysané smetany nebo majonézy
Jak budeme postupovat:
1. Oloupejte brambory, dobře je omyjte, nakrájejte na kousky a přidejte je do hrnce s půl lžičkou soli.
2. Vepřové maso nakrájejte na porce silné asi 5 mm, jemně je naklepejte kuchyňským tloučkem a přikryjte potravinovou fólií. Kousky masa z obou stran osolte, posypte mletým černým pepřem, granulovaným česnekem a kořením na vepřové maso. Vložte je do mísy, přikryjte potravinovou fólií a nechte maso marinovat, dokud nepřipravíte ostatní ingredience.
3. Houby dobře omyjte a nakrájejte na kostičky. Oloupejte také cibuli a nakrájejte ji na malé kostičky.
4. Rozpalte pánev s trochou oleje, přidejte houby a smažte, dokud se neodpaří všechna tekutina. Poté je podle chuti osolte a opepřete mletým černým pepřem, odstavte z ohně a nechte vychladnout.
5. Z brambor slijte vodu, rozmačkejte je šťouchadlem a přidejte máslo a trochu mléka.
6. Rajčata nakrájejte na tenká kolečka.
7. Vejce a špetku soli přidejte do mísy a rozšlehejte vidličkou.
8. Mouku vysypte na talíř.
9. Odstraňte fólii z mísy s masem a dobře promíchejte rukama. Vezměte plátek masa, namočte ho nejprve do rozšlehaného vejce, pak do mouky a položte na plech vyložený pečicím papírem.
10. Na každý kus masa položte dvě kolečka rajčat, cibuli a žampiony. Pak přidejte lžíci bramborové kaše a rozetřete ji po všech ingrediencích.
11. Plátky posypte sýrem a potřete lžící zakysané smetany nebo majonézy. Tím zajistíte, že všechny ingredience budou propečené a kůrka bude měkká a jemná.
*Smetanu a majonézu jsme smíchali ve stejném množství.
12. Plech vložte do trouby vyhřáté na 190 °C a plátky pečte 30-40 minut.
Získáte chutný a slaný pokrm, který můžete podávat s čerstvým zeleninovým salátem.
Přejeme dobrou chuť!
Pokud Vás tento inspirativní článek zaujal, sdílejte jej i svým přátelům! Určitě Vás zaujme: „Chlupaté“ plněné vepřové řízky – jídlo, za které vás bude celá rodina vychvalovat!