Vrstvený vepřový kastrol s bramborem a zeleninou

Vrstvený vepřový kastrol je dokonalým řešením pro každého, kdo chce pohostit rodinu nebo přátele chutným a sytým jídlem. Tento recept využívá vše, co máte po ruce, a promění běžné suroviny v neobyčejný gastronomický zážitek. Kombinace marinovaného vepřového, brambor, cibule, rajčat a bohaté omáčky dodá vašemu stolu chuť i vůni, na kterou se nezapomíná.

Co budeme potřebovat:

Vepřové maso: cca 1,5 kg, libovolná část dle preference

Na marinádu: 100 ml olivového oleje, 50-70 ml světlého piva, gyros pepř, 1-2 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce medu

Na oblohu: 1,5 -2 kg brambor, koření na pečené brambory, 1 velká červená cibule, 1 velká žlutá cibule, 2 velká rajčata, 100 g slaniny, 1 hlávka česneku

Na omáčku: 1 kelímek zakysané smetany (cca 200 g), čtyřbarevný pepř, sůl

Volitelné: sladká paprika, chilli, bazalka, další koření a bylinky dle chuti

Postup:

1) Marináda: Maso osolte, opepřete gyros pepřem a smíchejte všechny ingredience pro marinádu. Maso vložte do marinády a nechte odpočinout alespoň 2 hodiny, ideálně přes noc.

2) Příprava: Brambory omyjte, nakrájejte na plátky a vytvořte první vrstvu v hlubokém plechu. Ochutíte kořením na pečené brambory, solí a dalšími kořeními dle výběru. Přidejte vrstvy cibule a poté maso.

3) Vrstvení: Pokračujte vrstvou brambor, kořením, slaninou, česnekem, zbytkem cibule a masem.

4) Pečení: Zakryjte alobalom a pečte v předehřáté troubě 50-60 minut na 180°C.

5) Omáčka: Smíchejte zakysanou smetanu s pepřem a solí. Po uplynutí času pečení kastrol odkryjte, přidejte plátky rajčat a omáčku.

6) Dokončení: Vraťte do trouby bez alobalu a pečte, dokud není povrch zlatavý.

Vyzkoušejte také:

Závěr

Tento vrstvený vepřový kastrol je ideální pro ty, kteří mají rádi bohaté a komplexní chutě. Je to skvělý způsob, jak využít to, co máte doma, a připravit úžasné jídlo, které potěší každého jeho bohatostí a hloubkou chuti. Užijte si tento kulinářský zážitek plný lásky a tradice.