ROZHOVOR: Pořád musí něco tvořit

Velmi si vážíme našich čtenářů i Vás, kteří se s námi dělíte o své kreativní výtvory. Motivovali jste nás k tomu, abychom s některými z Vás udělali krátký rozhovor, a také abychom rozšířili povědomí o umění. Vezmeme Vás s námi na místa plná originality.

Vítejte ve fascinujícím světě nekonečné fantazie a kreativity, která ožívá v rukou Michaely Zíkové. Mezi její vášně patří mimo jiné i výroba háčkovaných náušnic, přívěsků na klíče a miniatur.

Další skvělé inspirace na recepty a tvoření do Vaší domácnosti naleznete na naší facebookové stránce Prima Inspirace.

Zdroj: Michaela Zíková

Na začátek Vás poprosím, aby jste se nám představila.

Jmenuji se Michaela Zíková, je mi 39 let a pracuji jako vychovatelka v Domově mládeže Střední umělecko průmyslové školy. Považuji se za kreativní osobu, jsem ten typ člověka, co pořád musí něco tvořit.

Představíte nám svou tvorbu?

Nejvíce se asi věnuji vyšívání, ráda háčkuji, dělám macramé a vyrábím různé dekorace třeba do bytu. A v neposlední řadě mě začala bavit tvorba miniatur.

Zdroj: Michaela Zíková

Jak dlouho vyrábíte náušnice/klíčenky/miniatury a jak jste začínala?

V hlavě se mi zrodí nápad, který ne vždy vyjde. Takže první vyšívané náušnice se nevydařily. Skončily v šuplíku, ale mám ještě jeden tip, co s nimi vyzkoušet. Ostatní tak nějak šlo samo. Vždy se snažím vymyslet něco nového. Někdy se zadaří, jindy ne. I to k tomu patří. Ale výrobě náušnic a klíčenek se věnuji cca 3 měsíce. Miniatury mě fascinují už hodně dlouho. Zkusila jsem si před 3mi lety koupit stavebnici a s obavami, zda to vůbec zvládnu, jsem se do toho pustila. Chytlo mě to natolik, že jsem si řekla, že si někdy zkusím vyrobit něco vlastního. Oslovil mě známý, který se věnuje RC modelům, zda bych mu nechtěla něco vyrobit. A tak se zrodil kiosek, který bude součástí výstavy RC modelů.

Zdroj: Michaela Zíková

Je to vaše práce nebo koníček?

Veškeré moje tvoření je jeden velký koníček. Který ale díky mému povolání mohu dělat i při práci. Využívám toho při tvoření s dětmi. Dokonce se mi podařil založit kroužek vyšívání v DM, kam chodí cca 8 studentek a jeden student. Jsem ráda, že mohu zkušenosti předávat dalším.

Čím se inspirujete a čím jsou vaše náušnice/klíčenky jedinečné?

Já se hodně inspiruji v zahraničí. Když jsem před nedávnem na IG viděla reel s háčkovaným klubíčkem jako přívěsek, řekla jsem si, že to zkusím. Návod tam nebyl, ale když je člověk šikovný, poradí si. A přívěsek byl na světě. No a pak jsem si říkala, co takhle vzít ještě menší háček a zkusit náušnice? A tak to celé vzniklo. Vyšívané náušnice takového typu jsem ještě nikde neviděla. Věděla jsem, že vzor musí být malý a proto jednoduchý. A tím jsou pro mě originální. Pro výrobu miniatur se inspiruji hodně na pinterestu a také na IG.

Zdroj: Michaela Zíková

Můžete nám přiblížit výrobní proces náušnic/klíčenek?

Mám výhodu v tom, že jsem získala od mojí babičky obrovskou zásobu bavlnek, takže těch hodně využívám, ať už na háčkované nebo vyšívané náušničky. Je to celkem jednoduchý proces. U háčkovaných náušnic nebo přívěsků si uháčkuji daný rozměr, po delší straně sešiju, zároveň si stehnu jeden konec, stáhnu, vycpu materiálem na výplně polštářů a různých plyšových hraček, zatáhnu druhý konec, přišiji řetízek s kroužkem a pak už jen nalepím etiketu a je hotovo. U vyšívaných náušnic využívám plastovou aidu, vyšiji daný motiv, obstřihnu, přilepím puzetky nebo klipsy a je hotovo.

Zdroj: Michaela Zíková

Kolik času denně tomu věnujete?

Obecně tvoření věnuji spoustu času, když mám volno a svoje povinnosti okolo rodiny, domácnosti a zahrady splněné, usedám k tvoření. Neumím se věnovat stále dokola jedné technice, proto ta rozmanitost.

Máte vyhrazenou dílnu/speciální místnost pro výrobu?

Máme velký rodinný dům a já mám v největší místnosti svůj kout – ateliér. Ale tam vyrábím většinou věci, které nejde dělat jinde. Například ty miniatury. Ostatní vyrábím většinou v obývacím pokoji při sledování seriálů, filmů nebo třeba jen při poslechu hudby. No a když je teplo, pak se s tvořením přesouvám na terasu.

Zdroj: Michaela Zíková

Můžete nám přiblížit výrobní proces miniatur? 

Svět miniatur je úchvatný, ale proces výroby velmi zdlouhavý. Nesmí se vám třást ruka a pinzeta je váš nejlepší parťák. Používám hlavně papír, dřívka, různé věci z domácnosti, které by ve většině skončily v odpadkovém koši.

 Máte do budoucna nějaké plány na rozšíření své tvorby?

Stále posouvám své hranice, objevuji nové nápady. Co mě zaujme, to vyzkouším a pak se rozhodnu, zda tomu věnuji čas. Snažím se zaujmout širší veřejnost tím, že mám různorodé výrobky.

Zdroj: Michaela Zíková

Vyrábíte také na zakázku – podle přání zákazníka?

Ano, ráda vyrobím na přání barvu, motiv – pokud to jenom trochu jde. Ale také se nebojím odmítat zákazníky, když vím, že například u naušnic nejsem schopna jejich přání vyhovět, protože to prostě nelze z technických důvodů.

Kde lze vaše výrobky zakoupit?

Protože ne všichni jsou zastánci sociálních sítí, tak mám profil na fleru: www.fler.cz/mispulej

Ale sociální sítě prostě mají dosah a tak mám i já svou prodejní facebookovou skupinku: Dekorace_by_Misha

a na IG prodejní profil: Dekorace_by_Misha

Zdroj: Michaela Zíková

Chtěla byste našim čtenářům něco vzkázat?

Čtenářům bych přála, aby nacházeli inspiraci a nebáli se případně svoji tvorbu nabídnout. A také nechť jsou všichni ve svých životech spokojeni.

Zdroj: Michaela Zíková